Az év harmadik legnagyobb magyarországi beruházásának számít, hogy 300 milliárd forint értékben épít üzemet a W-Scope Nyíregyházán. Az üzemben Elektromos autók akkumulátorához használt szeparátorfilmet fognak előállítani.

A W-Scope üzemének építési területe Nyíregyházán
MTI/Balázs Attila

Hazánkban nyitja meg az első európai üzemét a dél-koreai vállalat, amelyben 1,2 milliárd négyzetméternyi elektromos autók akkumulátorához használt szeparátorfilmet fognak előállítani, ezzel 1200 új munkahelyet teremtve. A beruházáshoz nyújtott állami támogatás mértékét az Európai Bizottság előtt zajló notifikációs folyamat lezárását követően fogja nyilvánosságra hozni a külügy.

Németországon és Kínán kívül egyedül Magyarországon van gyártóbázisa mind a három prémium német autómárkának, továbbá hazánk rendelkezik a világ harmadik legnagyobb elektromos akkumulátorgyártó kapacitásával jelenleg, míg az exportban a ranglista ötödik helyén áll.

Az országban a harmadik legnagyobb beruházói közösséget alkotják a dél-koreai vállalatok, és 2019-ben és 2021-ben is a kelet-ázsiai országból érkezett a legtöbb beruházás. A kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly érte el először az ötmilliárd dollárt, amivel rekordot döntött, ráadásul a volumene idén további 17 százalékkal bővült, ami újabb éves csúcsot jelenthet.