Európa legjobb tíz egyetemi rakétafejlesztő csapata között szerepelt a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) fiatal mérnökjelöltjeiből álló BME Suborbitals csapata a Portugáliában megrendezett nemzetközi rakétaversenyen, az European Rocketry Challenge-en.

Illusztráció: Pixabay

A Portugal Space Agency (Agencia Espacial Portuguesa) és az European Space Agency által szervezett European Rocketry Challenge-re október 11-18. között került sor Ponte de Sor-ban, ahol Európa legnevesebb egyetemeinek csapatai mérték össze tudásukat - közölték az szervezők az MTI-vel szerdán.

A Budapesti Műszaki Egyetem (BME) csapata saját, S3 kategóriáján belül ötödik, az összesített ranglistán pedig kilencedik helyezést ért el. A nemzetközi versenyen 25 csapat mérte össze tudását.

A közlemény szerint a magyar csapat 2022 márciusa óta dolgozott a kutatórakéta fejlesztésén, az előkészületi hónapokat a technikai dokumentációk megalkotásával, az alkatrészek gyártásával és a rakéta összeszerelésével töltötték.

Mint írták, a nyolcnapos versenyen a szakmai zsűri a rakéta mérnöki megvalósításán, a repülési minőségén és a csapat dinamikáján túl az innovatív és költséghatékony megoldásokat is értékelte. A rakéta megbízhatóságát két alapos műszaki vizsgán kellett bemutatniuk a készítőknek.

A rakétát a több mint egyéves előkészület után szerelték össze és egy katonai bázisról bocsátották fel. A beszámoló szerint az összeszerelés nem ment zökkenőmentesen, ugyanis egy elektronikai hiba miatt váratlanul beindult az ernyőnyitó-mechanizmus. A probléma azonosítása és a kisebb károk javítása után azonban pár órán belül sikeresen végrehajtották a kilövést.

Az S3 kategóriában szilárd hajtóanyagú motort kellett használniuk a versenyzőknek a 3 kilométeres célmagasság eléréséhez.

A repülés során a rakéta átlépte a hangsebességet és 3020 méter magasságot ért el, amellyel a három kilométeres kategória legpontosabb tagjai közé került. A csúcsmagasság elérése után tervszerűen kinyílt az ejtőernyő, ezzel biztosítva a rakéta épségben való landolását.

"Elégedettek vagyunk azzal a teljesítménnyel, amit első szereplésünk során, korlátozott erőforrásból sikerült elérnünk, azonban úgy érezzük, hogy rengeteg terünk van még a fejlődésre egy ekkora kihívást jelentő nemzetközi mezőnyben. Alig várjuk, hogy jövőre újra megmérettethessük magunkat és láthassuk, mennyit vagyunk képesek fejlődni egy év alatt" - idézi a közlemény Hafner Zoltánt, a BME Suborbitals csapatkapitányát.

A BME Suborbitals, a Budapesti Műszaki Egyetem csaknem 50 főből álló csapata 2021 elején alakult azzal a céllal, hogy szakmai közösségként fogja össze az űripar iránt érdeklődő hallgatókat, fiatalokat.