Már nyár óta nem kap engedélyt egyetlen új napelemes-rendszer építésére sem a vállalati szektor.

Illusztráció: Pexels

Az olyan nagy energiafogyasztó feldolgozóipari szereplőknek, mint például a fémipar, vagy az építőanyag ipar különösen fontos lenne, hogy energiaköltségeiket csökkenteni tudják napelemes rendszerekkel. A kifejezetten nagyvállalatoknak szánt gyármentő programot ugyan kihirdette Nagy Márton, a gazdaságfejlesztési miniszter, azonban a pályázatot folyamatosan halasztják, februárig tolták ki a határidőt. A júliusban életbe lépett új szabályozással teljesíthetetlen feltételeket szabtak a nagyvállalatoknak.

Az új szabályozás azt mondja ki, hogy július 15-től, csak az kaphat engedélyt háztartásinál nagyobb napelem építésére, aki tud mellé létesíteni villamosenergia-tárolót is, ami akár 30-40 százalékkal is drágíthatja a beruházásokat.

A korábban támogatott lakossági napelem pályázatnál is behúzták a kéziféket. Az október 13-i kormányinfó Gulyás Gergely bejelentette, hogy nem lesz betáplálási kötelezettsége annak, aki mostantól napelemet szerel a háta tetejére. Ez azt jelenti, hogy a megtermelt áramot vagy felhasználják, vagy elvész, nem táplálhatja be a kisfeszültségű hálózatba. Ez az intézkedés lehetetlenítette el egyik pillanatról a másikra a háztetőre szerelt napelemek piacát.

Egyaránt nem értik a döntést az energiával foglalkozó szakember és a napelemekkel foglalkozó cégek, főleg, hogy a napelemek telepítését október elején kormány még gyorsítani és támogatni akarta.