A távolról irányítható robotokat a különösen veszélyes bűnözőkkel szemben vetnék be a San Franciscó-i rendőrök.

Illusztráció: wikimedia commons

A San Franciscó-i rendőrségnél már korábban felmerült az a gondolat, hogy olyan robotokat vethessenek be, amely szükség esetén képes végezni a bűncselekmény elkövetőjével. Elképzelésük megvalósításának érdekében kérelmet nyújtottak be a helyi ügyészséghez. Mostanra született meg a döntés, miszerint hamarosan éles helyzetben alkalmazhatják a szóban forgó robotokat.

A voksolást heves vita előzte meg, végül 8-3 arányban döntöttek a módszer alkalmazása mellett – a CNN beszámolója szerint. A végső dokumentumban az szerepel, hogy a San Franciscó-i rendőrkapitányság két magas rangú vezetője egyikének mindenképp szükséges az engedélye, hogy bevethessék a robotot.

A terv szerint kizárólag abban az esetben alkalmazzák a szerkezetet, mint végső megoldás, ha civilek vagy rendőrök élete forog veszélyben. A megvalósításhoz még szükség van egy második körös szavazásra, valamint a polgármester jóváhagyására.

Bill Scott, San Franciscó-i rendőrfőnök elmondása szerint a robotok kizárólag extrém körülmények között gyilkolhatnának. Az utolsó eszköz lesz, amihez nyúlnak, és csak akkor, ha biztosan nem tudják máshogy semlegesíteni a támadót, aki életeket fenyeget, vagy már meg is ölt valakit.

Hangsúlyozta, hogy egy kiképzett személy fogja távolról irányítani a robotokat, nem önállóak.