Csaknem egymilliárd forintból, uniós támogatással épül ki a vezetékes ivóvízhálózat a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gesztelyhez tartozó Újharangodon.

Illusztráció: Pexels

Az eseményen Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt: a beruházás egyik fontos célja, hogy bekapcsolják a regionális víziközmű-rendszerbe a Gesztelytől hét kilométerre fekvő, 350 lakosú településrészt, amely így a jövőben biztonságosan hozzájuthat a tiszta ivóvízhez.

Ennek nagy a jelentősége, hiszen "a víz az élet és nemzeti kincsünk" is, ezt óvni kell és ehhez mindenkinek hozzá kell jutnia - mondta az államtitkár. Hozzátette, az építkezéshez szükséges forrást két év alatt sikerült megszerezni, jövőre pedig átadhatják a beruházást, így Újharangodon hamarosan minden család hozzájuthat a vezetékes ivóvízhez.

Koncz Zsófia hangsúlyozta, az elmúlt időszakban a minisztérium a szakemberekkel közösen kidolgozta a nemzeti vízi közmű közszolgáltatási stratégiát, amelynek lényege, hogy rövid és hosszú távú megoldásokat adjon a szektor fejlesztésére.

Az újharangodiaknak eddig csak lajtoskocsi segítségével tudták biztosítani az ivóvizet, a hét kilométer hosszú gerincvezeték megépülésével viszont közvetlenül lesz elérhető a szolgáltatás a helyieknek - közölte Simon István, a település független polgármestere.

Lőrinc Ákos, az Északmagyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) vezérigazgatója elmondta, Északkelet-Magyarországon több település küzd a nem megfelelő minőségű vagy mennyiségű vízbázis problémájával.

A társaság az általa működtetett regionális vízellátórendszer fejlesztésére csaknem 14 milliárd forintot nyert részben uniós támogatású pályázaton, amelynek az újharangodi az egyik kiemelt projekteleme - emelte ki a vezérigazgató.

Lőrinc Ákos megjegyezte, az elkészülő beruházással kiváltják az évente 4600 köbméternyi - mintegy ezer fordulóval a településrészre szállított - vízmennyiséget, amellyel eddig a víztornyot töltötték fel.