Novemberben a vártnál jóval nagyobb mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése szerint.

Illusztráció - Fotó: Guillaume Périgois

Az előző havihoz képest szezonális kiigazítással 1,0 százalékkal nőtt az ipari termelés az euróövezetben a várt 0,5 százalékos növekedés helyett az októberi 1,9 százalékos havi csökkenés után.

A novemberi ipari termelés 2,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit mind az euróövezetben, mind az EU-ban. Szakértők 0,5 százalékos éves növekedést vártak novemberre. Októberben az euróövezeti éves növekedés 3,4 százalékos volt, az EU-ban pedig 3,7 százalékos.

Az ipari termelés legnagyobb havi növekedését Íroroszágban regisztrálták novemberben, 6,4 százalékost, Luxembourgban 5,0 százalékost és Máltán 4,6 százalékost. A legnagyobb mértékben Észtországban csökkent az ipari termelés novemberben az októberihez képest, 3,7 százalékkal, Svédországban 3,3 százalékkal és Horvátországban 1,9 százalékkal.

Éves összehasonlításban is Írországban nőtt a legnagyobb mértékben az ipari termelés, mégpedig 34,9 százalékkal. Málta ipari termelése novemberben 15,5 százalékkal, Dánia ipari termelése pedig 9,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A legnagyobb éves csökkenést Észtországban regisztrálták, 12,2 százalékost, illetve Szlovákiában 10,7 százalékost és Romániában 4,0 százalékost.