Elsősorban arra kíváncsiak milyen gyorsan képesek teljesíteni drónnal a megrendeléseket a csomagok felhelyezésével, a felszállással és leszállással együtt. Az első tesztrepülés rakomány nélkül zajlott. A főváros légterében egy 15 kilométeres tesztutat tettek meg a drónnal, mindössze 14 perc alatt.

Illusztráció: Pixabay

A tesztet a DODO, a Rossmann üzletlánc magyar logisztikai partnercége végzi.

 

Az internetes kereskedelem egyik kulcsmegoldásaként tekint a drónos kiszállításra a Rossmann, a DODO szerint pedig ez a következő nagy ugrás a házhozszállítási megoldások evolúciójában. Amennyiben a szabályozások is lehetőséget adnak rá, megkezdődhet a küldemények ez úton történi kiszállítása. Az ipari alkalmazás sikere után a Rossmann és a DODO projektje megalapozhatja a drónok kereskedelmi felhasználásának jövőjét – tette hozzá a tesztrepülésben közreműködő Drónpilótád ügyvezető igazgatója.

A tesztelés tovább folytatódik. A következő tesztrepülésen már csomagot is fognak szállítani a drónnal. A drónos kézbesítést nem akadályozzák vagy hátráltatják a forgalmi és egyéb akadályok, így a környezetterhelése is alacsonyabb, mint a közúti szállításé, ezért is bízik a DODO a kísérlet sikerében. A Magyarországon végzett kísérleti eredményeket a külföldi piacon is szeretnék később hasznosítani.