A gazdasági nehézségek és az aszály ellenére az Axiál Kft. 155 milliárd forintos éves nettó forgalommal zárta a 2022-es évet, ami jelentős növekedés a 2021-ben elért 104 milliárd forinthoz képest - közölte a mezőgazdasági gépek értékesítésével foglalkozó cég a 11. Agrárgépshow szakkiállításon, Budapesten.

Forrás: Facebook/AXIÁL Kft.

A társaság tavaly új telephelyet nyitott Felsőzsolcán, kibővítette bajai szervizét és 2023-ra további fejlesztéseket és beruházásokat tervez.

Harsányi Zsolt, az Axiál tulajdonos-ügyvezetője ismertette, hogy a vállalat tavaly november végén adta át legújabb telephelyét Felsőzsolcán, a központ 1,3 milliárd forintos, zöldmezős beruházással épült meg. Az épületben a műhelycsarnok, az irodaépület, értékesítési tér és raktárak mellett géptároló és 1500 négyzetméteres kiállítótér is helyet kapott.

 

Baján, az Axiál központi telephelyén tavaly decemberben avatták fel a régió mobilszervizesei számára készült új, 830 négyzetméteres műhelyt, amellyel a cég szervízműhely-kapacitása mintegy 17 ezer négyzetméterre nőtt - tette hozzá.

Az cég idén a székesfehérvári, a szolnoki, a pécsi telephelyein, valamint a bajai központban tervez műhelybővítéseket, amelyekkel az év végére a szervíztevékenységhez tartozó összes alapterület 21,7 ezer négyzetméterre bővül - közölte a tulajdonos-ügyvezető.

Pintér Zsolt, az Axiál Kft. ügyvezetője elmondta, hogy építőgépből 467 darabot, betakarítógépből 138 darabot, mezőgazdasági anyagmozgató gépből pedig 107 darabot értékesítettek 2022-ben. Emellett 448 eladott traktorral a hazai piacon 23,1 százalékos a cég részesedése, alkatrészforgalmuk pedig 2022-ben elérte a 37 milliárd forintot.

Hozzátette, hogy a sikerek hátterében elsősorban a mezőgazdaságba áramló állami támogatások hajtóereje áll. Ugyanakkor a forgalmat növelte az is, hogy 2022-ben a továbbra is kiszámíthatatlan gazdasági helyzet miatt a gazdálkodók igyekeztek stabilabb befektetésekbe helyezni forrásaikat, erre pedig az egyik alternatíva a modern és értékálló mezőgazdasági gépek beszerzése volt.

Az ügyvezető kiemelte, a stabil partnerkapcsolatok fontosságát is az eredményességben. Az Axiál partnerei között tudhatja az ENI-t, a Grégoire-Besson-t, a Landinit, a Manitout, az Annaburgert, a Walterscheid-ot, a Fendtet, az Oehlert, a Horschot, az RHM-et és a Trimble-t.

Az Axiál a kiállításon írta alá legújabb kizárólagos forgalmazó szerződését az Agro-Contact Kft.-vel, amellyel tovább bővül az cégcsoport gépes kínálata, ráadásul újabb magyar gyártású gépek érkeznek a palettára.

A helyszínen kiosztott sajtóanyag szerint az Axiál Kft.-t 1991-ben alapították, a cég tevékenységi köre kiterjed mezőgazdasági-, építőipari- és anyagmozgatógépek, valamint az ezekhez használható munkagépek, és eszközök értékesítésére. A családi tulajdonban lévő magyar vállalat 19 hazai telephellyel rendelkezik, központja Baján van és országszerte csaknem 940 munkavállalót foglalkoztat, ezen kívül  Szlovákiában és Romániában is van leányvállalata. A cégcsoport a tevékenységeihez köthető olyan szolgáltatásokat is kínál, mint például használtgép- és alkatrészkereskedelem, szervizhálózat-üzemeltetés, gépbérleti, finanszírozási, valamint precíziós gazdálkodási megoldások.