Decemberben a vártnál jelentősebben csökkent az euróövezet ipari termelése éves szinten az Európai Unió statisztikai hivatalának szerdai közlése szerint.

Illusztráció: Unsplash

Az Eurostat honlapjára felkerült adatok szerint az euróövezet ipari termelése 1,7 százalékkal csökkent 2021 decemberéhez képest, nagyobb mértékben az elemzői várakozások átlagában szerepelt 0,7 százalékos visszaesésnél. Novemberben éves szinten 2,8 százalékos növekedést jegyeztek fel.

Az euróövezeti ipari termelés 1,1 százalékkal csökkent novemberrel összevetve, amikor 1,4 százalékos növekedést jegyeztek fel. A szakértői várakozások átlagában kisebb, 0,8 százalékos csökkenés szerepelt decemberre.

Az Európai Unióban az ipari termelés éves szinten 0,4 százalékkal mérséklődött a novemberi 2,7 százalék növekedés után, havi szinten ugyancsak 0,4 százalék volt a csökkenés novemberhez képest, amikor 1,2 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Havi szinten a legnagyobb mértékben Írországban csökkent az ipari termelés, 8,5 százalékkal, továbbá Luxembourgban 5,2 százalékkal és Litvániában 4 százalékkal. A legnagyobb havi szintű ipari termelésnövekedés Dániában volt 13,5 százalékkal, továbbá Portugáliában 4,1 százalékkal és Magyarországon 3,8 százalékkal.

Az ipari termelés éves szinten Szlovákiában esett vissza a legjelentősebben, 13,1 százalékkal, illetve Észtországban 11,5 százalékkal és Luxembourgban 8,4 százalékkal. A legnagyobb éves szintű növekedés Dániában volt decemberben, 26,1 százalékkal, Máltán 17,1 százalékkal és egyaránt 5,8 százalékkal Magyarországon és Lengyelországban.