Uniós támogatással bővítette kapacitását a kajak-kenu sportág beltéri gyakorlására alkalmas sporteszközöket gyártó Kayakfirst Kft. Szegeden.

Forrás: KayakFirst Facebook

A céget alapító Weimper József - aki maga is aktív kajakos - a beruházást bemutató pénteki rendezvényen elmondta: célja évekkel ezelőtt egy olyan - a téli sportágspecifikus mozgást lehetővé tevő - ergométer kifejlesztése volt, amely az edzés során a valósághoz a lehető legközelebbi vízfogás érzetét imitálja, s más gépekkel szemben lényegesen kisebb helyigényű. Olyan eszközt fejlesztettek, amely - különböző kiegészítőkkel - egyaránt alkalmas a kajak, a kenu, a sárkányhajó és SUP sportágak beltéri gyakorlására - mondta a szakember.

A vállalkozás csaknem 300 millió forintos beruházással - melyből 209,2 millió forintot feltételesen visszatérítendő támogatás fedezett - 1770 négyzetméteren saját gyártóbázist alakított ki. Az üzembe állított berendezések - lézervágók, hajlító-, festő- és hegesztőgépek, CNC-maró és -eszterga - lehetővé tették, hogy a teljes gyártás házon belülre kerüljön. Ez jelentős lépés a stratégiai önállósága irányába - hangsúlyozta Weimper József.

A cég sporteszközeit 67 országba exportálja, eddig mintegy 2200 berendezést szállítottak le, a felhasználók száma pedig a letöltött telefonos alkalmazás alapján eléri a 10 ezret. A legyártott ergométerek felét viszonteladók értékesítik tovább, másik részét magánszemélyek, illetve sportági szövetségek, egyesületek vásárolják meg. Az elmúlt időszak fejlesztéseinek köszönhetően hamarosan piacra kerül egy olyan modell, amelyen már a fitnesztermek a vizes sportágakban teljesen kezdő közönsége is kipróbálhatja a kajak-kenu mozgásformáját - közölte az ügyvezető, hozzátéve: ez segíthet csökkenteni a vállalkozás termékei iránt igény szezonalitását.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a cégalapító Weimper Józsefhez befektetőként 2016-ban a Prosperitás Proseed Közös Magvető Kockázati Tőkealap, valamint 2018-ban a Kutatás-fejlesztési és Innovációs Állami Tőkealap csatlakozott. A vállalkozás értékesítésből származó nettó árbevétele 2020-ban csaknem 305 millió forint volt, ezt 2021-ben mintegy 330 millió forintra növelte. A cég 2020-ban 12,6 millió forint adózott eredményt ért el, 2021-ben adózást követő vesztesége 47 millió forint volt.