A ClearSpace svájci űrkutatási vállalat sikeresen abszolválta az Európai Űrügynökség (ESA) első nagyobb ellenőrzését. Céljuk, hogy megtisztítsák a Föld körüli pályát a több évtizede keringő űrszeméttől – derült ki a Gizmodo.

Forrás: ClearSpace

Tavaly októberben esett át az első komolyabb ellenőrzésen a vállalat koncepciós terve, most pedig zöld utat kapott az ESA-tól. A ClearSpace a jóváhagyás után hamarosan megkezdheti a tervek véglegesítését, a berendezések biztosítását és az eszköz megépítését, ami várhatóan a 2026-ra tervezett indításig könnyedén elkészülhet.

A műhold képességeit a tervek szerint úgy demonstrálják majd, hogy a Föld felszíne fölött több mint 800 kilométerre keringő, Vespa elnevezésű hasznosteher adapter felső fokozatát célozzák meg. Ezt még 2013-ban hagyta hátra az Európai Űrügynökség Vega rakétája.

A tervek szerint a ClearSpace-1 elnevezésű eszköz az útjába kerülő űrszemetet megragadja és a Föld légkörébe küldi, hogy ott elégjen.

A szerződést még 2019 szeptemberében írta alá az Európai Űrügynökség a svájci céggel, mintegy 86,2 millió euró (32,8 milliárd forint) értékben. Eredetileg már 2025-ben megkezdte volna az űrbéli működését az eszköz, azonban a kísérletet végül egy évvel eltolták.

Más hasonló projekt is elnyerte az Űrügynökség támogatását. Ilyen a Drag Augmentation Deorbiting System (ADEO) fékezővitorla, ami szintén tisztítási feladatokat látna el Föld körüli pályán.