Önvezető robottaxit tesztelt az Amazon a közutakon. Az éles tesztelésben a dolgozók is részt vettek.

Kép: flickr

Az Amazon önvezetős részlege, a Zoox sikeresen tesztelte a közutakon a robottaxit, fedélzetén a cég dolgozóival. A teszt eredményességének köszönhetően közelebb kerülhet a kereskedelmi szolgáltatás startja.

A cég Kaliforniában, két egymástól kb. 1,6 kilométerre lévő épülete között végezte a tesztet. Bár a teszt sikeressége nagy előrelepésnek mondható, a szolgáltatás indulásának időpontja még kérdéses, továbbá sok hatósági jóváhagyásra is szükségük lesz.

Az utóbbi időben a nagy remények ellenére behúzták a kéziféket az önvezetős trendben. A Ford és a Volkswagen múlt ősszel bezárta az önvezetős részlegüket, az Argo AI-t, mert úgy döntöttek, hogy inkább a vezetéstámogató technológiákra koncentrálnak.

A fejlesztések a lassulás ellenére nem álltak meg. Több cég, köztük a Cruise és a Waymo is fejleszt robottaxit, elkanyarodva pusztán az önvezetéstől. A Zoox robottaxi pedig ezek között is különc, ugyanis, már a legelején egy önálló járművet kezdtek el tervezni, kormány és pedálok nélkül, négy utassal, nem pedig egy meglévő autót módosítottak. A céget 2020-ban vásárolta fel az Amazon.