Letették a saját fejlesztésű könyvkötő gépek gyártásával, valamint egyedi szerszámkészítéssel foglalkozó RIGO Szerszám- és Formakészítő Kft. új martfűi üzemének alapkövét kedden.

Illusztráció: Pixabay

A budapesti székhelyű cég új martfűi üzeme 1,617 milliárd forintos fejlesztés részeként épül fel. A beruházáshoz 808,85 millió forint feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (Ginop Plusz) pályázatán a vállalat.

Rigó Zoltán, RIGO Kft. ügyvezetője a rendezvényen elmondta, az új üzemcsarnok építésével nem csak a termelési terület bővül, hanem technológiafejlesztés is történik, illetve hatékonyabbá válik munkavégzés, ezáltal tovább nő a cég árbevétele. Hozzátette: jelentős exportpiaci lehetőségeik vannak - a könyvkötőgépeken túl is - elsősorban az alkatrészgyártásban, a speciális megmunkálások terén, amely tevékenységek az exportpiaci árbevétel ötven-hatvan százalékát teszik ki.

Rigó Péter, a RIGO Kft. másik ügyvezetője ismertette: az új, 2798 négyzetméteres üzemcsarnok megépítésével a munkaszervezés és az anyagmozgatás koordináltabbá válik, a technológiai folyamatok észszerűbbek, követhetőbbek lesznek. A felépülő üzemcsarnok építészetileg is közvetlenül kapcsolódik a meglévő csarnokokhoz, így az anyagmozgatás zárt térben történhet a technológiai trendnek és az ipar 4.0 elveinek megfelelően.

Az ipar 4.0 szempontrendszerét figyelembe véve információs technológiafejlesztést is végrehajtanak, a beszerzés, a logisztikai terület, valamint a gyártásirányítás terén. A megvásárolni tervezett szoftver segítségével a mobil eszközökön áttekinthetően jeleníthetők meg az ERP-rendszer árumozgatási feladatai. A projekt során egy lézervágógépet is vásárolnak - mondta.

A beruházás előnyének nevezte, hogy szinte nullára redukálja a cég logisztikai költségeit. A lézervágást eddig Tiszaföldváron végezték, az azt követő munkafolyamatokat Martfűn. Ez a szállítmányozási terhek mellett elnyújtotta a gyártás idejét is, ami néhány napról most akár néhány órára, de legalábbis néhány műszakra rövidül. A fejlesztésnek köszönhetően a cég gyártási hatékonysága harminc-negyven százalékkal nő, a megtakarítások miatt pedig több jut kutatás-fejlesztésre és új piacok meghódítására - mondta, megjegyezve: a cég a világ minden tájára, hetvenkét országba exportál.

Papp Antal, Martfű polgármestere (független) az eseményen a fejlesztést a város életében meghatározónak nevezte, "különösen mert martfűi vállalkozó végzi". Elmondta: a harminchárom éve alakult cégnél már csaknem száz ember dolgozik.

Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a beruházást üdvözölve elmondta: rendkívüli érdek fűződik a vármegye különböző térségei közötti kiegyensúlyozottabb fejlődéshez, ennek jó példája lesz ez a fejlesztés.

A cég MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a projekt befejezése 2024. szeptember 30-ra várható. Mint írták: a vállalat szeretne megjelenni a DRUPA 2024 világkiállításon, amelyet négyévente Düsseldorfban rendeznek. A kiállítás lehetőséget ad az új termékek bemutatására, a vevők, nyomdászok igényeinek felmérésére és a jövőbeni fejlesztési irányok meghatározására.

A RIGO Szerszám- és Formakészítő Kft. 1990-ben alakult magyar, családi tulajdonban levő cég. A könyvkötőgép-gyártó cég tevékenysége a tervezéstől a gyártáson, fejlesztésén át egészen az elektronikus vezérlés tervezéséig és kivitelezéséig terjed.

A nyilvános cégadatok szerint a RIGO Szerszám- és Formakészítő Kft. adózott eredménye 2021-ben 90 millió 750 ezer forint, egy évvel korábban 19 millió 180 ezer forint volt. A kft. 2021-ben 927 millió 811 ezer forint árbevételt ér el, míg 2020-ban 900 millió 431 ezer forintot.