A meglévő üzemekben általában az szokott lenni az egyik nagy probléma, hogy hogyan lehetne a meglévő rendszerek dokumentumaiból a legkevesebb energiával a legtöbb adatot adatbázisba kinyerni.

Illusztráció: Pixabay

Az üzemekben az egyik nagy probléma az, hogy a technológiai dokumentációk nem digitalizáltak. A dokumentumban lévő adatok/információk nem adatbázisban tárolódnak, és nem digitális indexálható/kereshető adatként vannak jelen. A legnagyobb probléma, hogy a fellelhető technológiai, gépészeti, villamos, műszeres tervekből, dokumentumokból az adatokat csak emberi erőforrás alkalmazásával, igen időigényesen lehet adatbázis struktúrába kigyűjteni. Az adatbázis felépítése az alapja egy meglévő gyár/üzem digitalizációjának és az Ipar 4.0-ás rendszerek kiépítésének. 

Mi szokott a legnagyobb kihívás lenni ilyenkor:

 • A meglévő műszaki rajzokból ki kell gyűjteni az adatokat! (időigényes + költséges)
 • A kinyert adatokat hogyan tudnám rendszerbe rendezni? (Ki mondja meg, melyik a legoptimálisabb? Mi a jó mérnöki gyakorlat?)
 • A digitalizált adatokat hogyan tudnám munkára fogni? (Ha van digitális adatbázisom, hogy termel ez profitot nekem?)

Cégünk évek óta ipari gyáraknak tervez rendszereket, és folyamatosan olyan cégeknek dolgozunk, amelyek azokat karban tartják / üzemeltetik.

Ezért is készítettünk (társcégünkkel közösen), egy olyan alkalmazást, amely képes a digitális dokumentációkból formák felismerésére, valamint a formák (rajzelemek) környezetéből a szövegek (azonosítók, paraméterek) adatbázisba való kigyűjtésére. Mindezt úgy teszi, hogy az adatbázisból kinyert adatokat indexáltan a dokumentum azon részére mutat, ahol azt felismerte. Így a műszaki dokumentációk (akár szkennelt dokumentumok) indexált adatbázisba integrálhatóak!

Mi a megoldás:
A cégeink által fejlesztett digitalizációs szolgáltatás segítségével analizálhatjuk a műszaki rajzokat, vagy egyéb szkennelt, régi terveket, kapcsolási rajzokat. A szoftver felismeri az azon szereplő grafikai elemeket (pl: műszerek, csővezetékek, szelepek), valamint azok szöveges azonosítóit. Ehhez a folyamathoz mesterséges intelligencia alapú megoldásokat használunk.

A kép: Egy P&ID dokumentáció digitalizálásának megjelenítése. A képen látható műszereket az MI felismerte, és a benne lévő azonosítókat adatbázisba rendezve, indexálta a teljes dokumentumot.

A kinyert adatok segítségével az általunk fejlesztett ipari karbantartás management rendszer – a Nexus - képes a technológiai rendszerek (például egy gyár) teljes digitális mását (Digital Twin) előállítani, így megteremtve a lehetőségét annak, hogy az üzemben különböző modern digitális alkalmazásokat bevezethessenek, jelentős idő és költségek ráfordítása nélkül.

Az alkalmazásunk célja:

 • Bármilyen technikai dokumentumon a grafikai elemek (eszközök, műszerek, adatstruktúrák) felismerése típus szerint
 • Az eszközökhöz köthető feliratok leolvasása
 • A gyár eszköz (Inventory) elektronikus adatbázis felállítása, gyorsan, költséghatékonyan, amely alapja lesz a digitális hatékonysági rendszereknek (CMS, CMMS, DCMS stb.)
 • Az eszközök és csővezetékek kapcsolódási pontjainak meghatározása

Milyen előnyt nyújt ez:

 • A passzív adatok, aktív adatokká válnak, így az adat kereshetővé válásával az információ gyorsabban válik elérhetővé  - CSÖKKEN A KERESÉSRE SZÁNT MUNKAIDŐ. 
 • Az adatok rendszerezésével, és adatbázisban kezelésével, a gyár/üzem adati átláthatóvá válnak! - ADATBÁZIS JÖN LÉTRE AZ ÜZEMRŐL - TERVEZHETŐSÉG + AUTOMATIZÁLSI LEHETŐSÉGEK NYÍLNAK MEG (DOKUMENTUM TÁR, KIÉRTÉKELÉSEK, STATISZTIKÁK, KARBANTARTÁS MANEGEMENT, PROJECT MANAGEMENT)
 • Az adatbázisban lévő adatok ÉLETÚT - rendszerfunkcióval - MINDEN VÁLTOZÁS ÉS INFORMÁCIÓ SOHA NEM VESZIK EL, ÍGY AZ ADMINISZTRÁCIÓ ÉS MUNKAVÉGZÉS HATÉKONYSÁGA NŐ, VAGYIS AZ ADAT RENDSZEREZÉSRE/ADMINISZTRÁCIÓRA KÖLTÖTT IDŐ DRASZTIKUSAN CSÖKKEN
 • Ipar 4.0 megoldások alkalmazhatóságának ez az alapja!

Az alkalmazásunkban használt megoldások:
- Mesterséges intelligencia alapú megoldások

 • Yolo v5 háló: az eszközök felismerésére
 • Szövegfelismerés neurális háló segítségével

A digitális átalakulás korában a digitalizáció minden területen jelen van. Az ipari létesítményeknek és eszközöknek is alkalmazkodniuk kell a változó környezethez.

A fenti MI megoldással Ön az egész üzemét digitalizálhatja töredék idő alatt, a hagyományos módszerekkel szemben.

Így az Ön vállalata előtt megnyílnak az Ipar4.0-ás szoftveres megoldások alkalmazásának lehetőségei, vagyis a hatékonyabb, átláthatóbb digitális üzemvitel.

Kitől érdeklődhet a programmal kapcsolatban:

E-mail: office@info-portal.hu

Web: www.info-portal.hu
          www.nexus-demo.hu

Mi az a mesterséges intelligencia?
A mesterséges intelligencia (MI) a gépek emberhez hasonló képességeit jelenti, mint például az érvelés, a tanulás, a tervezés és a kreativitás.

Lehetővé teszi a technika számára, hogy érzékelje környezetét, foglalkozzon azzal, amit észlel, problémákat oldjon meg, és konkrét cél elérése érdekében tervezze meg lépéseit. A számítógép nemcsak adatokat fogad (már előkészített vagy összegyűjtött adatokat érzékelőin, például kameráján keresztül), hanem fel is dolgozza azokat és reagál rájuk.

Ezek a rendszerek képesek viselkedésük bizonyos fokú módosítására is, a korábbi lépéseik hatásainak elemzésével és önálló munkával.