A kínai feldolgozóipar teljesítménye visszacsúszott a bővülést a zsugorodástól elválasztó szintre márciusban, az elemzők által várt növekedés helyett - derül ki a Caixin gazdaságkutató beszerzésimenedzser-indexéből.

Illusztráció: Pixabay

A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) váratlanul 50 pontra süllyedt a februári, nyolc hónapos csúcsnak számító 51,7 pontról. A szakértői várakozások  átlagában 51,7 pontos érték állt. Hét hónap után a Caixin feldolgozóipari BMI először nem állt 50 pont fölött idén márciusban. 


Elemzők szerint a márciusi adat felerősítette a kínai gazdasági élénkülés erősségével kapcsolatos kétségeket, miközben tovább tart az ingatlanpiaci visszaesés és a globális pénzügyi bizonytalanság.

A kibocsátás és az új megrendelés alindexei továbbra is növekedést jeleztek márciusban, de mindkettő jelentősen visszaesett februárhoz képest - közölte a Caixin, amelynek kimutatása szerint az új exportrendeléseket követő alindex a zsugordást jelző 50 pont alá süllyedt. Márciusban romlott a foglalkoztatás a kínai feldolgozóiparban, mivel 50 pont alá került a gyári munkaerőfelvételt mérő alindex, amely idén februárban először került e szint fölé 2022 márciusa óta.