A leendő magyar űrhajós mintegy 31 napon át hajtja végre azt a 8 tudományos kísérletet, amelyet magyar egyetemekkel közösen választottak ki a programra, és 12 magyar fejlesztésű műszert visz majd magával az állomásra - közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

A négy űrhajósjelölt – Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium

Szijjártó Péter azt írta, hogy célegyenesbe érkezett a magyar nemzeti kutatóűrhajós-program, 244 jelentkezőből immár megvan, hogy ki az a 4 ember, aki részt vesz a további felkészülésben az űrrepülésre.

A kormány az amerikai Axiom Space-szel együttműködésben hajtja végre a missziót, amelynek részleteiről telefonon egyeztetett a vállalat vezérigazgatójával, Michael Suffredinivel.


A misszió keretében a leendő magyar űrhajós mintegy 31 napon át hajtja végre azt a 8 tudományos kísérletet, amelyet magyar egyetemekkel közösen választottak ki a programra, és 12 magyar fejlesztésű műszert visz majd magával az állomásra.

Az Axiom Space és az amerikai űrkutatási és űrhajózási hivatal (NASA) közötti tárgyalások alapján az űrrepülés várható időpontja a jövő év vége vagy 2025 eleje lesz.

A misszióról szóló szerződést véglegesítést követően, hamarosan aláírják - olvasható a bejegyzésben.

A magyar űrhajósprogramról a kormány hivatalos oldalán írtak részleteket,