Véget ért a 16. Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK), ahonnan hat magyar csapat jutott tovább a franciaországi RCJ (RoboCup Junior) világbajnokságra, amelyet Bordeaux-ban rendeznek meg júliusban. A horvátországi RoboCupJunior Európa-bajnokságon júniusban pedig tizenegy csapat képviseli majd hazánkat.

Simon Béláné versenyalapító a Hu-More-Bot csapattal
Fotó: Facebook/Neumann Társaság – NJSZT

A Magyar Robot Kupa Alapítvány és a Neumann Társaság robotika versenyét immáron tizenhatodik alkalommal rendezték meg. A budapesti ligáknak március 8-án a VIK Vendéglátó, Turisztikai, Szépészeti Baptista Technikum adott otthont, a nyíregyházi ligákat pedig március 31-én rendezték meg a Nyíregyházi Egyetemen.

A szervezők MTI-hez eljuttatott közleménye szerint mindkét versenyen különleges előadásokkal emlékeztek meg Neumann János világhírű matematikusról a Neumann-emlékév alkalmából.


A júliusi bordeaux-i világversenyre Rescue Line kategóriában a Lightning (Baptista Szeretetszolgálat); Rescue Maze kategóriában az Agora Robotics (Agóra Tudományos Élményközpont Debrecen); Rescue Simulation kategóriában a SERVERHU.EU (Szent László Katolikus Gimnázium, Technikum, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium és Óvoda, Kisvárda); On Stage Advanced kategóriában pedig a Hu-More-Bot (Robotintelligencia Diákkör Nyíregyházi Egyetem) nevű csapat jutott tovább.

A minősítő versenyen kívüli kategóriákban, pályázatuk alapján további két magyar csapat, a Kokany Corporations és a SzechenyiRobotics kapott meghívást az RCJ világbajnokságra.

A világversenyen részt vevő hat csapatból négy a horvátországi Európa-bajnokságon is képviselheti Magyarországot hét másik csapattal együtt.

A közlemény szerint Budapesten többek között a nemzetközi minősítést érő Rescue (menekítő) kategóriák versenyeit tartották meg, melyekben bonyolult labirintusokból kell az autonóm vezérlésű robotoknak menekítési helyzeteket szimulálniuk.

Mint írták, az idei év volt a tizenkettedik egymás utáni év, amikor a Baptista Szeretetszolgálat - Abán Csaba, a Neumann Társaság Robotika Szakosztályának alelnöke által vezetett - robotika csapata lett a legjobb az általuk képviselt Rescue kategóriákban.

A Baptista Szeretetszolgálat robotikásai az elmúlt 10 nemzetközi versenyévben, a Rescue kategóriákban 6 világbajnoki és 5 Európa-bajnoki dobogós helyezést értek el, közöttük 2 világbajnoki és 2 Európa-bajnoki címet.  

A beszámoló szerint Nyíregyházán többek között a hagyományos robotfoci, továbbá a látványos robotszínház ligákban mérettették meg magukat a főként általános- és középiskolás diákokból álló csapatok.