Rekordévet zárt tavaly is az AutoWallis: az árbevétel mintegy 40 százalékkal emelkedett, az EBITDA pedig csaknem megduplázódott - közölte a tőzsdei társaság. A cég közgyűlési meghívójából kiderül, hogy az igazgatóság nem javasol osztalékfizetést a tavalyi eredmények után.

Illusztráció: Torsten Dettlaff

A nemzetközi beszámolási szabvány (IFRS) szerinti konszolidált adatok alapján az AutoWallis árbevétele 2022-ben, az iparági átlagot felülmúlva, 39 százalékkal, 270 milliárd forintra nőtt, ami az organikus növekedés mellett a jelentős áremelkedések eredménye. 2022 második negyedévétől a szlovén Avto Aktiv eladásai növelték az árbevételt - közölte a társáság.

A pénzügyi tételektől tisztított, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) 85 százalékkal nőtt, meghaladta a 14,52 milliárd forintot.

A cég nagykereskedelmi üzletágában 158,9 milliárd forintra (+43 százalékkal), míg a kiskereskedelmi üzletágában 111,2 milliárd forintra nőtt (+32 százalékkal) az árbevétel.

A régió 14 országában jelenlévő csoport 31 303 ezer gépjárművet adott el tavaly, 25 százalékkal többet, mint az előző évben.

A vállalat teljes átfogó eredménye csaknem háromszorosára (+183 százalék) 9,1 milliárd forintra nőtt, így az éves átlagos részvényszámra vetített egy részvényre jutó eredmény a 2021-es 8,95 forintos rekordszintről, 19,27 forintra ugrott.

Az igazgatóság a BÉT honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési meghívóban arról tájékoztatta a befektetőket, azt javasolják, hogy a növekedési stratégia megvalósítása érdekében a 2022-es eredmény teljes egészében az eredménytartalékba kerüljön.

"Az AutoWallis Csoport tőkeereje, diverzifikált működése és régiós jelenléte biztosítja, hogy piaci konszolidátorként stabilan növekedjen, miközben 2025-re árbevétele további akvizíciók nélkül is meghaladja akár a 400 milliárd forintot emelkedő hatékonyság mellett, és az évtized végére a közép-kelet-európai régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatójává váljon" - idézték a közleményben Müllner Zsoltot, az AutoWallis-csoport elnökét.

A 2021-ben felülvizsgált növekedési stratégiában a társaság azzal számolt, hogy 2025-re az árbevétele 400-433 milliárd forint közé, az EBITDA pedig 14-15,2 milliárd forint fölé ugorhat, utóbbit már most elérte a társaság.

Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója a közleményben a tavaly lezárt, illetve bejelentett tranzakciók és akvizíciók közül kiemelte a Renault Hungária felvásárlásának lezárását, illetve a flottakezelő Nelson, valamint a JóAutók.hu és az Autó-Licit.hu oldalakat üzemeltető Net Mobilitás Zrt. idén év eleji megszerzését, megjegyezve, hogy az akvizíciók tovább növelhetik az idei eredményt.

A BÉT prémium kategóriájában jegyzett AutoWallis részvényei 93,2 forinton zártak szerdán, a papír árfolyama az elmúlt egy évben 83 forint és 111,8 forint között változott.