Az autonóm járművek fejlesztése során számos, a közlekedésbiztonsággal és a jármű környezetérzékeléséért felelős rendszerek megbízhatóságával kapcsolatos kihívással szembesülnek a szakemberek. A 2020-1.2.3-EUREKA-2021-00001 számú projektben a Bosch Budapesti Fejlesztési Központ szakemberei szorosan együttműködnek a konzorciumvezető Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, valamint a konzorcium tagjaival, a Bimfra Tervező és Szolgáltató Kft.-vel, a Budapest Közút Zrt.-vel, a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel, valamint a Magyar Telekom Távközlési Nyrt. munkatársaival a munka során.

Forrás: Bosch

A „Központi rendszer az automatizált járművek tesztelésének és működésének támogatásához” projekt célja egy olyan központi rendszeren alapuló közlekedési rendszer kidolgozása, amely a legkorszerűbb csúcstechnológiákat integrálva az infrastruktúrába kihelyezett szenzorok nyers- és magasabb szintű adatait felhasználva támogatja az autonóm járművek tesztelését és üzemeltetését, különös tekintettel a környezetérzékelésre és a járművek központi irányítására. A projekt keretén belül elsődleges feladat egy központi rendszer kidolgozása és implementálása, amelyet elsődlegesen a hálózatba kapcsolt automatizált járművekkel szoros összefüggésben különféle tesztek és funkciók validációjának támogatására alkalmaznak. A konzorciumi partnerek célja hosszútávon a közlekedés üzemeltetésének és irányításának felhő alapú támogatása.

A 2020-1.2.3-EUREKA-2021-00001 számú projekt tervezett teljes költségvetése 673 160 141 forint, ebből a konzorcium számára 495 538 602 forint vissza nem térítendő támogatás. A projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással valósul meg.

A Budapesti Fejlesztési Központ a Robert Bosch Kft. részeként 2005-ben alakult, több mint 3000 fejlesztőmérnökével ma már Európában – Németország után – a legnagyobb autóipari fejlesztési központ a Bosch csoporton belül. A Budapesti Fejlesztési Központ a Bosch világszintű fejlesztéseinek egyre hangsúlyosabb helyszíne, fontos szerepet játszik az automatizált- és az elektromos mobilitás fejlesztésében, emellett a Bosch csoport egyik legjelentősebb gépjárműelektronikai kutató-, fejlesztő- és tesztközpontja.