Forrás: ABB

  • A nulla kibocsátású áram előállítása érdekében tett lépések csökkentik az áramtermelő rendszerben jelenlévő forgógépek inerciáját (tehetetlenségét), amely nélkülözhetetlen a stabil energiahálózatok működéséhez.
  • A Lister Drive Greener Grid Park kulcseleme az Egyesült Királyság széleskörű tervének, hogy helyreállítsa az inerciát, amely 5 széntüzelési erőmű leállításakor esett ki, ezzel mintegy 122 millió dollárt megtakarítva a fogyasztóknak.
  • Az ABB szinkronkompenzátorokból és lendkerekekből álló, magas inerciaszintet biztosító rendszere – a világon elsőként – az Egyesült Királyság hálózati inerciaigényének körülbelül egy százalékát fogja biztosítani.

Az ABB befejezte a Statkraft, Európa legnagyobb megújulóenergia-termelőjének fontos, kulcsrakész projektjét, amelynek célja, hogy segítsen helyreállítani az Egyesült Királyság elektromos hálózatának stabil működéséhez nélkülözhetetlen hiányzó rendszerinercia-szintet. Ez alapvető fontosságú, mivel az ország a fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiák, például a szél- és napenergia használatára tér át. A projekt keretében az ABB két magas inerciájú, szinkronkompenzációs rendszert telepített a liverpooli Lister Drive Greener Grid Parkban. Az üzembe helyezett két rendszer az Egyesült Királyság 2025-re tervezett inerciaigényének körülbelül egy százalékát biztosítja.

Forrás: ABB

Hagyományosan a fosszilis tüzelőanyaggal működő turbinák biztosították a stabil energiahálózatok fenntartásához elengedhetetlenül szükséges forgási tehetetlenséget. Azonban napjainkban ezeket leállítják, így a hálózatok tehetetlensége (inerciája) csökken. Az olyan innovatív megoldások, mint a Greener Grid Parks, egy szélesebb körű program részét képezik, amelynek célja az öt széntüzelésű erőmű által biztosított tehetetlenségi szint visszaállítása, így az Egyesült Királyság fogyasztói hat év alatt mintegy 122 millió dollárt takaríthatnak meg.

Forrás: ABB

A szinkronkompenzátorok olyan nagyteljesítményű forgógépek, amelyek a szén- vagy gáztüzelésű generátorok működését utánozzák, és alternatív forgási inerciát biztosítanak. Az ABB világszerte számos projektben alkalmaz szinkronkompenzátorokat a villamosenergia-hálózatok megerősítésére. A Lister Drive azonban a világon az első nagy inerciájú rendszer, amelyben egy szinkronkompenzátort egy 40 tonnás lendkerékkel kombináltak. Ez a megoldás 3,5-szeresére növeli a pillanatnyi inerciát, és ezáltal biztosítja, hogy a hálózati frekvencia és feszültség megbízhatóan, stabilan, a hálózat fenntartásához elengedhetetlenül szükséges szűk határok között maradjon.

Heikki Vepsäläinen, az ABB Nagymotorok és Generátorok divíziójának vezetője elmondta:
„Az energiatermelés szén-dioxid-mentessé tétele létfontosságú a világ nettó nulla kibocsátási céljának elérésben. Számunkra kihívás ezt a célt úgy elérni, hogy közben stabil és megbízható villamosenergia-hálózatokat tartunk fenn. E feladat sikeres megoldásában a szinkronkompenzátorok kulcsszerepet fognak játszani. Ezért nagy örömünkre szolgál, hogy a Statkrafttal együtt dolgozhattunk ezen a projekten, amely már most igazolja, hogy az innovatív technológia miként képes megoldani az inerciával kapcsolatos problémákat.”

Az ABB magas inerciájú, szinkronkompenzátoros rendszereit Svédországban gyártották, telepítésüket az ABB UK műszaki csapata végezte. A létfontosságú rendszerek folyamatos rendelkezésre állásának biztosítása érdekében a Statkraft 10 éves szerződést kötött az ABB-vel, amelynek keretében az ABB tervszerű karbantartási szolgáltatásokat és hibaelhárítást végez. Az ABB Ability™ digitális állapotfigyelő megoldásainak teljes csomagja is telepítésre került; ezek alkalmazása a teljesítmény optimalizálását és a karbantartási igények előrejelzését biztosítja. A valós idejű adatok felhőalapú elemzéssel történő értékelésével a karbantartásért felelős csapat még a problémák megjelenése előtt meg tudja tervezni a javítási intézkedéseket, így biztosítva a rendszer megbízhatóságát.

A Statkraft Európa legnagyobb megújulóenergia-termelője, és a vízenergia-termelés területén is nemzetközi vezető szerepet játszik. A vállalatcsoport vízenergiát, szélenergiát, napenergiát és gáztüzelésű erőműben előállított villamos energiát termel, valamint távfűtést biztosít. A Statkraft az energiapiac globális szereplője. A Statkraft 5300 alkalmazottat foglalkoztat 21 országban.

Az ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) technológiai vezető szerepet tölt be az energetika és az automatizálás területén, termékeivel és megoldásaival elősegíti egy fenntarthatóbb és erőforrás-hatékonyabb jövő kialakítását. A vállalat megoldásai a mérnöki szaktudás és a szoftverek összekapcsolásával optimalizálják a berendezések gyártását, mozgatását, energiaellátását és működtetését. A kiválóságáról több mint 130 éve jól ismert ABB közel 105 000 munkatársa elkötelezett az ipari átalakulást felgyorsító innovációk előmozdítása mellett. www.abb.com

Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű-, valamint energetikai szektorban.

ABB weboldal

Facebook oldal

Instagram

YouTube