Vágóhídjának 445 millió forintos korszerűsítésével több mint duplájára növelte kapacitását a sertésfeldolgozással foglalkozó Topesa Kft. a közelmúltban.

Illusztráció - Fotó: MTI/Sóki Tamás

Somogyi László beszámolt arról, hogy a bőrös félsertéseket előállító magyar tulajdonú vállalat a 269 millió forint európai uniós és hazai pályázati támogatást élvező fejlesztés részeként vágóhídi gépsort, valamint bontósort vásárolt, továbbá önerőből új vágócsarnokot építtetett.

A beruházással a Topesa napi 400-450 helyett akár ezer sertést is vághat naponta, és egy tervezett újabb, mintegy félmilliárd forintos fejlesztéssel darabolt húsárukkal növelheti termékpalettáját - mondta. Hozzátette, utóbbival összefüggésben 72-ről 100-120-ra növelnék a munkavállalók számát.

Az ügyvezető kitért a vágóhídi gépsor egyik elemére, az úgynevezett második lángalagútra. Szavai szerint a hőkezelő berendezés csírátlanítja a sertéshúst, ennek eredményeként a tartósítás vagy fagyasztás nélkül is 12 napig friss marad.

Somogyi László megjegyezte, hogy a cég 97-98 százalékban a magyar piacra termel, termékei több mint felét a Spar Magyarország Kft. vásárolja meg, a korszerűsítéssel Horvátországba exportálna.

Az ügyvezető a társaság jövőbeni fejlesztései között a darabolt termékek előállításához nélkülözhetetlen gépsor beszerzése mellett egy szennyvíztisztító és biológiai tisztító építését említette.

Somogyi László tájékoztatása szerint a Topesa értékesítésének nettó árbevétele 2021-ben mintegy 6,1 milliárd, 2022-ben 10 milliárd forint, az adózott eredmény tavalyelőtt 67 millió, tavaly 10-20 millió forint között volt.

Az idei terv 15 milliárd forint árbevétel és 100-150 millió forint nyereség - fűzte hozzá az ügyvezető, megjegyezve, hogy az energiaárak jelentős emelkedése negatívan befolyásolta a cég tavalyi eredményét.