Új magyar kisműholdat bocsátottak fel 2023. április 15-én a világűrbe. A küldetés különlegességét az adja, hogy a fedélzeti számítógép mesterséges intelligencia segítségével, az űrben dolgozza fel a Földről készített felvételeket.

Kép: OTS

A magyar kisműhold neve VIREO (Virtual Intelligence Realization for Earth Observation), fejlesztője és gyártója a C3S Kft. Méretét tekintve 3U, azaz 3 egység, amely azt jelenti, hogy a cipősdoboz nagyságú kockaműhold, azaz CubeSat, mely három, egyenként tíz centiméteres élhosszúságú kockából áll.

A VIREO küldetés egy kísérlet, amelyben a szakemberek azt próbálják ki, hogyan támogatja a mesterséges intelligencia a Föld világűrből történő fotózását. Hogy ez kiderüljön, a műholdat kamerákkal szerelték fel, a mesterséges intelligencia pedig még a fedélzeten előzetesen feldolgozza azokat a képeket, amelyeket a rendszer leküld a Földre. Ezzel a technológiával gyorsabbá és hatékonyabbá válhat a földmegfigyelés, amely többek között olyan ágazatokban jelenthet előrelépést, mint a katasztrófavédelem, mezőgazdaság vagy energiakitermelés, hiszen az űrből érkező felvételekkel gyorsan és pontosan követhetőek a földfelszín változásai és a nem várt események.

A módszer továbbfejlesztése többek között olyan területek felé is utat nyithat, mint a műholdflották jobb összehangolása, az internet távoli vidékekre való eljuttatása, az űrbányászat, az űrszemét csökkentése vagy a nagyon távoli űrös küldetések sikere. A mesterségesintelligencia-technológiához kapcsolódó fejlesztésben a C3S partnere az aiMotive volt.

A VIREO a C3S Kft. és egyben Magyarország második 3 egységnyi műholdja, amelyet a cég a jelenleg is űrben üzemelő RadCube műhold sikeres misszióját követően valósított meg. A hároméves élettartamra tervezett műhold felbocsátása a kaliforniai Vandenberg Space Force Base-en történt egy Falcon 9 rakétával 2023. április 15-én.

A C3S 2019-ben a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kiírt piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projectek támogatása (2019-1.1.1.-PIACI KFI) pályázati felhívás keretében, "Mesterséges intelligenciával támogatott, kis- és nagyműholdas környezetbe integrálható, nagy teljesítményű számítási kapacitású fedélzeti számítógép hardver fejlesztése" címen nyert támogatást az aiMotive autóipari céggel konzorciumban.