Rekordszámú, több mint ötven kiállító vett részt a Széchenyi István Egyetem Karrierbörzéjén. A cégek mintegy hatszáz állás- és gyakornoki lehetőséget kínáltak az érdeklődőknek. A rendezvényen önálló standdal szerepeltek az egyetemet fenntartó Széchenyi István Egyetemért Alapítvány tulajdonában lévő cégek, így a ZalaZONE Ipari Park Zrt., a ZalaZONE InnoTech Nonprofit Kft., a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. és a Techtra Technológiai Transzfer Intézet Közhasznú Nonprofit Zrt. is.

A Széchenyi István Egyetemen minden félévben megrendezett Karrierbörze célcsoportját elsősorban az intézmény aktív hallgatói jelentik. Rajtuk kívül a diplomásoknak, a pályakezdőknek és a szakképzett fiataloknak is szól az esemény, amely kitűnő alkalom a vállalkozások számára, hogy megtalálják jövendőbeli gyakornokaikat, munkavállalóikat.

„A mostani rendezvényen rekordszámú, ötvenhat kiállító vett részt, összesen mintegy öt-hatszáz nyitott állás- és gyakornoki pozíciót kínálva az érdeklődőknek. A börze hagyományosan rendkívül népszerű a hallgatók körében, hiszen összehozza őket a térség vállalkozásaival. Sokan találják meg itt gyakorlati, illetve majdani munkahelyüket. Ez a program is hozzájárul ahhoz, hogy az egyetemünkön tanulók közül rengetegen már a diploma megszerzésének pillanatában rendelkeznek állással, gyakran annál a cégnél, ahol gyakornokként is dolgoztak tanulmányaik alatt”
– fejtette ki Zentai Effi, a Széchenyi-egyetem karrierkoordinátora.

Megtelt a Széchenyi István Egyetem győri campusának aulája kiállítókkal és érdeklődőkkel.
(Fotó: Májer Csaba József)

A rengeteg látogató egyike Vitvindics Ramóna volt, aki a győri egyetem vezetés és szervezés mesterszakára jár. „Az Audi Hungaria standjánál érdeklődtem gyakornoki lehetőségről, pécsiként erről a vállalatról hallottam a legtöbbet. Ha már itt vagyok, azért más kiállítóknál is körbenézek” – válaszolta kérdésünkre.

 Sok érdeklődő volt az Audi Hungaria standjánál is. (Fotó: Májer Csaba József)

A több mint félszáz kiállító között volt több olyan is, amely a győri egyetemet fenntartó Széchenyi István Egyetemért Alapítvány tulajdonában van.

Ilyen a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt., amelynek sajtókapcsolati menedzsere, Beck András kifejtette: elsősorban leánycégük, az autósporthoz kapcsolódó kutatás-fejlesztéssel és innovációval foglalkozó a HUMDA Lab tevékenységét mutatták be az érdeklődőknek. „Ez járművel, járműdinamikával, mesterséges intelligenciával foglalkozó mérnökök, illetve projektmenedzserek számára lehet érdekes” – jegyezte meg.


 
A szintén a Széchenyi István Egyetemért Alapítványhoz tartozó Techtra Technológiai Transzfer Intézet standjánál Remeli Viktor, a mesterséges intelligencia kutatócsoport vezetője kifejtette: céljuk, hogy a civil és a védelmi ipar számára hasznos technológiákat hozzanak létre, a fejlesztéseket az alkalmazott kutatási szinttől akár a prototípusig végigkísérve. „Ehhez gyakornokokat és már végzetteket keresünk mérnöki pozíciókba, elsősorban informatikai, mechatronikai, villamosmérnöki területekre” – fűzte hozzá.

Szintén jelen volt a rendezvényen az Európa legkorszerűbb járműipari tesztpályájánál működő ZalaZONE Ipari Park Zrt., amelynek vezérigazgatója, dr. Háry András kifejtette: a ZalaZONE Parkban olyan ökoszisztéma épül, amelynek a Széchenyi-egyetem mellett részét képezik ipari szereplők, fejlesztési központok, kutatóintézetek. „A cél, hogy minél több nagy hozzáadott értékű tevékenység valósuljon meg a ZalaZONE-on. A Karrierbörzén részben a ZalaZONE Gyakornoki Programot, részben az ott működő cégeket népszerűsítettük a hallgatók körében” – mondta.

A ZalaZONE által kínált lehetőségeket is megismerhették a hallgatók. (Fotó: Májer Csaba József)

A ZalaZONE mellett letelepült cégek egyike a védelmi ipar fontos szereplője, a Rheinmetall. Gaál András, a Rheinmetall Hungary Zrt. munkatársa hangsúlyozta: nyitott mérnöki pozíciókkal érkeztek a Karrierbörzére, míg gyakornoki lehetőségek várhatóan jövőre lesznek elérhetők vállalatuknál.

A Széchenyi István Egyetemmel partnerséget ápoló Bosch is jelen volt a Karrierbörzén.
(Fotó: Májer Csaba József)