A BUILD IT Mérnökiroda Kft. 1,556 milliárd forint uniós forrás felhasználásával készházgyártósort és üzemet épít Sóskúton - közölte a generálkivitelezéssel foglalkozó társaság az MTI-vel.

Illusztráció: getarchive

A cég a feltételesen vissza nem térítendő támogatást a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) Pluszból nyerte.

A beruházás összköltsége 3,112 milliárd forint.

A közlemény szerint idén áprilisban indul Magyarország új készház gyártásával foglalkozó ModulWood készház üzem építése Sóskúton. A fejlesztés célja, hogy a jelenlegi manufakturális módon készülő házgyártást professzionális, gépesített gyártósorokkal felszerelt gyártóüzemmel váltsák fel. Mindez a mostani több hónapról néhány hétre csökkenti majd egy-egy készház elemeinek a legyártását.

A fejlesztés eredményeként egy modern gyártócsarnok épül gyártósorral, ahol moduláris készház elemek fognak készülni.

Az MTI érdeklődésére kifejtették, a moduláris készház technológiát a cég fejleszti, egyedi szabadalom alapján. A technológia lényege, hogy gyári körülmények között, gyakorlatilag készre szerelik a modulokat (kifestve, leburkolva, gépesítve), ezeket adott helyszínre kiszállítják és összerakják egy autódaru segítségével. Így egy ház összeállítása a kulcsok átadásáig - mérettől függően - maximum 10 napot vesz igénybe.

A mostani feltételek mellett évi 5-6 házat tudnak legyártani, ez a gyár indulását követően évi 100 ház mennyiségre fog nőni, amivel a készházgyártás belföldi piacán 4-5 százalékát teszik majd ki.

Arra is kitértek, hogy a most 48 embert foglalkoztató BUILD IT Mérnökiorda Kft. a beruházásnak köszönhetően a térségben több mint 50 új munkahelyet fog teremteni.

A projekt zárása 2024 szeptember végére várható, de a tervek szerint 2024 májusától már próbagyártásokat végeznek az üzem területén.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a BUILD IT Mérnökiroda Kft. nettó árbevétele tavaly 7,444 milliárd forint volt, míg 2021-ben 3,102 milliárd forintot tett ki. A társaság tavaly 425,550 millió forint nyereséggel zárt, ami több mint 2 millió forinttal haladta meg az egy évvel korábbi adózott eredményét.