A jövő munkahelyeire készít fel az Ipar 4.0-s oktatóközpont

  • A versenyképest tudás megszerzését segíti a Bosch, a BGE és Hatvan városa együttműködésében létrehozott laboratórium
  • Mesterséges intelligencia, digitális iker és okosgyár-megoldások segítik a hallgatók kompetenciáinak fejlesztését
  • A Bosch elkötelezetten támogatja a jövő szakembereinek képzését

Forrás: Bosch

A legmodernebb, Ipar 4.0-s eszközökkel felszerelt labort adtak át a Hatvani Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban. A hatvani Robert Bosch Elektronika Kft., a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) és a Hatvani Önkormányzat együttműködésében kialakított labor lehetőséget ad a hallgatóknak, hogy megismerjenek ipari környezetben alkalmazott technológiákat és fejlesszék a digitális kompetenciáikat. Az így szerzett tudás és gyakorlati tapasztalat javítja az elhelyezkedési esélyeiket, valamint arra készíti fel őket, hogy helyt tudjanak állni a jövő munkahelyein.

„A Bosch hatvani autóipari gyára, a Budapesti Gazdasági Egyetem és az önkormányzat együttműködése példaértékű, egyaránt előnyös minhárom félnek, valamint a Hatvanban tanuló diákoknak is. A most átadott Ipar 4.0-s labor hozzájárul ahhoz, hogy a hallgatókat a legmodernebb technológiák segítségével képezzük és versenyképes tudást adjunk nekik” – mondta Arne Ziegenbein, a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója.

A jövő munkahelyeire készít fel a hatvani labor
A laborban Ipar 4.0-s technológiákkal – például mesterséges intelligenciával, digitális ikerrel, azaz a valós folyamatok virtuális, digitálisan nyomon követhető másával, és az okosgyártásnál használt technológiákkal – szemléltetik a gyártási és az anyagáramlási folyamatokat, kiemelten a nyomon követés, az adatgyűjtés és -kiértékelés, azaz az adatbányászat területén. Elsősorban olyan eszközöket telepítettek, amelyeket a Bosch hatvani gyárában is alkalmaznak, többek között RTLS-szenzorokat, PLC-programozásra alkalmas szimulációs készletet, RFID-olvasókat, illetve különböző szoftveres megoldásokat. Ezeknek a megismerése és használatának begyakorlása nagyban segíti a mesterséges intelligenciát használó algoritmusok elsajátítását, a hibakeresések és az öntanulás folyamatát.

A Hatvani Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ fontos szerepet tölt be a hatvani Bosch gyár dolgozóinak továbbképzésében, valamint az utánpótlás-nevelésben. 2016 óta már száz munkatárs vett részt Hatvanban villamosmérnöki vagy gazdálkodási, logisztikai fókuszú továbbképzésben.

A Robert Bosch Elektronika Kft.-ről
Az idén 25 éves hatvani gyár a Bosch csoport gépjármű-elektronika részlegének legnagyobb gyártó központja a világon, ahol ötezer munkavállaló vesz részt a jövő autózásának alakításában. A vállalat fő profilja a cégcsoport mobilitási megoldások üzletágának termékei közül a vezérlő elektronikák, szenzorok, radarok és kamerarendszerek sorozatgyártása, emellett a telephely egyre meghatározóbb szerepet tölt be az elektromobilitáshoz köthető alkatrészek gyártásában. A Hatvanban készült elektronikai berendezések jelentős mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a vezetés biztonságos, energiahatékony és hálózatba kapcsolt legyen. Munkavállalói szakértelmének, valamint csúcstechnológiát képviselő gyártási megoldásainak folyamatos fejlesztésével a hatvani telephely aktív szerepet játszik a Bosch kibocsátás-, baleset- és stresszmentes mobilitással kapcsolatos jövőképének megvalósításában.