Több mint egymilliárd forintból fejlesztette perbáli húsüzemét a Spar Magyarország, amely a bicskei húsüzemmel együtt Közép-Európa egyik legkorszerűbb élelmiszer-előállítási helyszíneit mondhatja magáénak.

Forrás: Spar Magyarország

A tájékoztatás szerint 2021-ben és 2022-ben az 1,1 milliárd forintból megvalósult beruházás részeként bővítették a segédanyag-raktárt, ahová új polcrendszert is telepítettek, átalakították a teljes gépészetet, új dörzsgenerátort vásároltak, bővítették az eszközmosó helyiségeket, korszerűsítették a világítást és a mai kor elvárásainak megfelelő takarékos és környezetbarát CO2-alapú hűtési rendszert telepítettek.

A munkálatok a meghatározott ütemterv alapján 2022 második felére be is fejeződtek. A felújításnak köszönhetően nemcsak az üzemfelújítás történt meg - padozat javítások, segédanyag raktár bővítés, világítás korszerűsítés, tolóajtók cseréje -, de kibővített tárgyalóval, felújított irodai mosdókkal, új dolgozói étkezővel és tálaló konyhával is gyarapodott a perbáli telephely - ismertette a közleményben Maczelka Márk, a Spar Magyarország kommunikációs vezetője.

A Spar bicskei húsüzeme 19 évvel ezelőtt 70 fővel kezdte meg a munkát, míg jelenleg már közel ötszázan dolgoznak a bicskei és perbáli üzemekben, miközben a termelés nagyságrendje az indulási mennyiség 120-szorosára növekedett. Tavaly a bicskei üzem nettó forgalma 53 milliárd forint volt, míg a perbálié meghaladta a 8 milliárd forintot. A két egységben több mint 1,5 millió kilogramm bontott marhahúst és közel 30 millió kilogramm bontott sertéshúst dolgoztak fel, és 38,7 kilogramm saját márkás termék készült 2022-ben. A Regnum Húsüzemekből kikerülő termékeket a Spar a saját önellenőrző üzemi laboratóriumaiban, illetve független, akkreditált laboratóriumban is folyamatosan vizsgálja, hogy ezek alapján is megfeleljen a legszigorúbb élelmiszer-biztonsági és minőségi követelményeknek - írták.

A Spar Magyarország 915,7 milliárd forint bruttó árbevételt ért el 2022-ben, 15,6 százalékkal többet az előző évinél. A vállalat 623 üzletet működtetett 2022 végén, ebből 248 volt a franchise-üzlet. A foglalkoztatottak száma mintegy 14 ezer volt, ezen felül még 3200-an dolgoztak a franchise-üzletekben. Beruházásokra az elmúlt öt évben 149 milliárd forintot, ebből tavaly 31 milliárd forintot fordított a Spar Magyarország.