A hágai állandó választott bíróság augusztus 16-i döntésében kimondta, hogy nem rendeli el az INA-részvények eladásának korlátozását. Ezért mind a Mol, mind a horvát kormány (és az INA valamennyi más tulajdonosa) az eljárás alatt is szabadon értékesítheti részvényeit - közölte a Mol kedden, cáfolva az előző nap a horvát és a nemzetközi sajtóban megjelent híreket.

Bár a 2014. augusztus 16-i döntés és annak részletei bizalmasak, a Mol a törvényi követelményeknek megfelelően ezt a korlátozott információt nyilvánosságra hozza annak érdekében, hogy helyreigazítsa a médiában megjelent téves állításokat - áll az olajtársaság közleményében.

A MOL  49,08%-os részvényaránnyal rendelkezik a Horváth INA részvénytársaságból. Az adatok 2013.12.31-es adatokra támaszkodik.

20140120_MTI_G0026A Mol és a horvát kormány között tavaly szeptember óta folynak egyeztetések az INA horvát olajipari vállalat jövőjéről, de emellett mindkét fél nemzetközi jogi fórumhoz is fordult a tulajdonosi viták rendezése érdekében. A választott bírósági eljárást a horvát kormány indította a Mol ellen 2014. január 17-én, miután a Mol nemzetközi választott bírósági eljárást kezdeményezett a washingtoni székhelyű Világbank Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID) a horvát kormány ellen, 2013. november 16-án. Az ICSID eljárás továbbra is folyamatban van.