• Az EU "Horizont Európa" kutatási és innovációs keretprogramjának égisze alatt megvalósuló NextETRUCK projektben, 2025 végéig új e-koncepciókat dolgoznak ki a közepes távolságra alkalmas áruszállító tehergépjárművekhez.
  • Az elektromos járművek töltési infrastruktúrája terén piacvezető ABB E-mobility a projektben a töltésmenedzsment- és vezérlés területekért lesz felelős.
  • A projekt célja, hogy a kijelölt tehergépkocsi-flottákat kibocsátásmentessé, költséghatékonnyá és könnyen kezelhetővé tegye.

Az elektromos járművek töltési infrastruktúrája terén világelső ABB E-mobility a töltéskezelés területét koordinálja az EU által finanszírozott NextETRUCK projekt keretében és olyan megoldásokkal járul hozzá a projekthez, amelyek optimalizálják a töltési folyamatokat, hogy azok a lehető legalacsonyabb költségek mellett a legjobban integrálhatók legyenek a járművek üzemeltetésébe.

A tervek szerint a NextETRUCK projektben azokat a közepes hatótávolságú árufuvarozásra szabott koncepciókat dolgozzák ki regionálisan, amelyek legalább 10 százalékkal nagyobb energiahatékonyságot biztosítanak a jelenlegi legjobb kategóriájú elektromos járművekhez képest.

Az ABB E-mobility számos speciális szoftvermegoldást fejlesztett ki nagyobb flottával rendelkező vállalatok számára, hogy megkönnyítse számukra az elektromos járművekre történő átállás összetett folyamatát. Ezeket a modern flottakezelés legkritikusabb területein alkalmazzák, mint például a töltéstervezés és az elektromos járműflották integrálása a szállítási műveletekbe.

Frank Muehlon, az ABB E-mobility vezérigazgatója így nyilatkozott: „Büszkék vagyunk arra, hogy ennek a pionír projektnek a konzorciumában az elektromos járműflották töltésmenedzsment- és hatékony töltésvezérlési feladataiért vagyunk felelősek, melyek kulcsfontosságú területei a fenntartható- és költséghatékony üzemeltetésnek.”

Adina Vălean, az Európai Bizottság közlekedésért felelős biztosa hozzátette: „A károsanyag-kibocsátás csökkentésére vonatkozó elvárások miatt a közlekedési ágazatra nagy nyomás nehezedik és fogytán az idő: az európai zöld megállapodás (European Green Deal) 2050-ig a közlekedésből származó kibocsátások 90 %-os százalékos csökkentést irányozza elő. A fenntartható és intelligens mobilitási stratégiánk világossá teszi, hogy e cél elérése nagyobb működési hatékonyságot igényel.”

A NextETRUCK a tervek szerint Isztambulban, Barcelonában és Utrechtben mutatja be munkáját.

NextETRUCK  
A NextETRUCK egy 3 éves, az EU Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogram égisze alatt megvalósuló projekt. A 2022. július 1-e és 2025. december 31-e között futó projekt keretében a regionális, közepes hatótávolságú áruszállítás fejlesztésére dolgoznak ki koncepciókat. A projekt célja, hogy úttörő szerepet vállaljon a járműflották szén-dioxid-mentesítésében és bemutassa a következő generációs e-mobilitási koncepciókat. Hozzájárul továbbá a holisztikus, innovatív, megfizethető, versenyképes, szinergikus és nulla kibocsátású járművek, valamint ökoszisztémák fejlesztéséhez.

A NextETRUCK a tervek szerint a regionális, közepes hatótávú áruszállításra szabott koncepciókat és fejlesztéseket fog kidolgozni, amelyek legalább 10%-kal növelik az energiahatékonyságot a jelenlegi legjobb kategóriájú elektromos járművekhez képest. Ezen túlmenően koncepció- és infrastruktúra-bemutatókat készít a villámtöltéshez, valamint új üzleti modelleket kínál a végfelhasználói elfogadottság növelése és a projektmegoldások piaci elterjedésének elősegítése érdekében. A projekt konzorciumát 19 partner alkotja, akik a következő nyolc ország képviselői: Hollandia, Belgium, Németország, Spanyolország, Görögország, Ausztria, Törökország és az Egyesült Királyság. A projekt koordinálását a Holland Alkalmazott Tudományos Kutatások Szervezete, a TNO végzi.

A NextETRUCK finanszírozási támogatást kapott az EU Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramjától (támogatási megállapodás száma: 101056740)

ABB E-mobility  
Az elektromos járművek (EV) töltési megoldásai terén globális piacvezető szerepet játszó ABB E-mobility a fenntarthatóbb és erőforrás-hatékonyabb jövő érdekében elősegíti a kibocsátásmentes mobilitási célok elérését. A világ legnagyobb EV-gyártói (OEM-ek) és országos EV-töltőhálózat-üzemeltetők hosszú távú partnereként az EV-töltési megoldások legszélesebb portfólióját kínálja az otthoni intelligens töltőktől kezdve a jövőbeni, autópályák mentén telepített, nagy teljesítményű töltőállomásokon át a flották elektrifikációjához, valamint az elektromos buszok és teherautók töltéséhez szükséges megoldásokig. A világszerte közel 1500 alkalmazottat foglalkoztató ABB E-mobility már több mint egy millió elektromosjármű-töltőt – köztük több mint 50 000 egyenáramú villámtöltőt – értékesített a világ több mint 85 piacán. https://e-mobility.abb.com/ 

Az ABB technológiai vezető szerepet tölt be az energetika és az automatizálás területén, termékeivel és megoldásaival elősegíti egy fenntarthatóbb és erőforrás-hatékonyabb jövő kialakítását. A vállalat megoldásai a mérnöki szaktudás és a szoftverek összekapcsolásával optimalizálják a berendezések gyártását, mozgatását, energiaellátását és működtetését. A kiválóságáról több mint 130 éve jól ismert ABB közel 105 000 munkatársa elkötelezett az ipari átalakulást felgyorsító innovációk előmozdítása mellett. www.abb.com

Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű, valamint energetikai szektorban.

ABB weboldal

Facebook oldal: https://www.facebook.com/ABBMagyarorszag

Instagram: https://www.instagram.com/abb_magyarorszag/

YouTube: https://www.youtube.com/ABBMagyarorszag