Közel ötödével növelte forgalmát és megduplázta adózás előtti eredményét tavaly a német KUKA AG robotgyártó automatizálástechnológiai vállalat, miközben történetének legnagyobb új megrendelésére tett szert a konszern a honlapján publikált éves beszámoló szerint.

Kép: wikimedia commons

A KUKA értékesítési árbevétele az előző évi 3,286 milliárd euróról 2022-ben 18,6 százalékkal 3,897 milliárd euróra emelkedett. A konszern tavaly 118,4 millió euró adó- és kamatfizetés előtti (EBIT) eredményre tett szert, 91,6 százalékkal nagyobbra a 2021-es 61,8 millió eurónál. A cég bevételarányos jövedelmezősége 3,0 százalékra javult 1,9 százalékról.

Az év folyamán a KUKA rekordösszegű 4,459 milliárd eurónyi új megrendelést kapott, 25,1 százalékkal az előző évi 3,565 milliárd euró felett.

A KUKA valamennyi részlege hozzájárult az eredmény javulásához. A KUKA termékei és megoldásai iránti kereslet különösen Kínában volt kimagasló, de az Egyesült Államokban is nagy érdeklődés mutatkozott a cég termékei iránt, elsősorban az elektromos járművek gyártósorainak automatizálása terén.

"Az automatizálás mostanra az ipar és az üzleti élet nélkülözhetetlen részévé vált" - kommentálta az éves eredménybeszámolót Peter Mohnen, a KUKA AG vezérigazgatója. Elmondta, hogy minden országban és minden iparágban nagyobb kereslet mutatkozik az automatizálási termékek iránt mint valaha. Kína kiemelten fontos növekedési piac a KUKA számára, ahol a vezérigazgató elmondása szerint forgalmának negyedét bonyolítja.

A konszern tavaly az energia- és alapanyagbeszerzési és logisztikai költségek emelkedése ellenére a hatékonyságjavító intézkedéseknek köszönhetően jelentősen, közel duplájára növelte adózás előtti eredményét. Bevételarányos jövedelmezősége ennek köszönhetően másfélszeresére javult.

A folyó pénzügyi év első három hónapjában a KUKA ismét minden üzletágban felül tudta múlni az előző év azonos időszakának eredményeit. "Annak ellenére, hogy a magas árak, a feszült beszállítói helyzet és az erős verseny 2023-ban is elkísér minket, az új pénzügyi évet egy nagyon jó első negyedévvel kezdtük" - mondta Peter Mohnen.
https://www.kuka.com/de-de/unternehmen/presse/news/2023/04/kuka-finanzzahlen-2022