Csaknem 175 milliárd forintos víziközmű- és vasútfejlesztés kezdődik Debrecenben, a beruházásokhoz a forrásokat a kormány biztosítja.

Illusztráció: Pexels

Papp László a fejlesztések egyik helyszínén, a helyi vízmű szennyvíztelepén azt mondta, a több mint 108 milliárdos víziközmű-infrastruktúra fejlesztése kiterjed a lakossági vízellátás biztonságának növelésére, és az ipari övezetek vízigényének megteremtésére.

A kormánnyal közös víziközmű-fejlesztési program, összhangban a gazdaságfejlesztéssel, hosszú távon garantálja a város fenntarthatóságát, működését - mondta a polgármester.

A beruházással megteremtik a lehetőségét a szürkevíz előállításának, amelyet az északi, illetve a déli gazdasági üzemekben épülő, nagy vízfelhasználású üzemek rendelkezésére bocsátanak, így a gyártási folyamatokhoz nem ivóvizet, hanem tisztított szennyvizet, úgynevezett szürkevizet használhatnak majd fel - magyarázta Papp László. Megjegyezte: a szürkevízzel jelentősen kímélhetők a vízkészletek, ami nagymértékben hozzájárul a fenntartható vízgazdálkodáshoz.

Kitért arra is, hogy a program keretében megvalósul a Keleti-főcsatornából a Tisza vizét Debrecenbe vezető felszíni tisztítómű kapacitáshelyreállító és -növelő beruházása, megújul több debreceni vízműtelep és a fényesudvari víztorony. A program kiterjed a keleti városrész vízellátás-biztonságának a növelésére is.

A fejlesztési csomag részeként 65,6 milliárd forintból villamosítják a Debrecen-Balmazújváros közötti vasútvonalat és megerősítik a vasúti pályát. Ez lesz az első komoly elővárosi vasútfejlesztés Debrecenben - tette hozzá.

Kósa Lajos, a térség országgyűlési képviselője köszönetét fejezte ki a kormánynak a támogatásért, és azt mondta, "ma vizes beruházások tekintetében Magyarország fővárosa Debrecen".

A politikus jelezte: ezek nem célzott, egy-egy ipari üzem igényeit kiszolgáló, hanem Debrecen hosszútávú fenntarthatóságát, a lakossági vízfelhasználásának biztonságát növelő beruházások.

Gorján Ferenc, a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója jelezte: a helyi szennyvíztelep is fenntarthatóan működik: a szennyvíziszapból annyi biogázt állítanak elő, amely biztosítja a tisztítómű energiaellátását, s ez nem kevesebb, mint Debrecen egész évi közvilágításának energiaigénye.