A keddi prágai sajtó úgy tudja, hogy a CEZ néhány napon belül hivatalos ajánlatot tesz ez ügyben Pozsonynak.

A CEZ Csoport az egyik legnagyobb energetikai társaság Európában. A cseh árampiac vezető vállalata, melynek célja, hogy a közép- és délkelet-európai árampiac első számú társaságává váljon.

A CEZ Csoport számos országban működik ebben a régióban. Azáltal, hogy a Csoport Bulgáriában, Romániában és Törökországban elosztó társaságokat, míg Lengyelországban és Bulgáriában erőműveket vásárolt fel sikeresen, új piacok nyíltak számára.

Robert Fico szlovák miniszterelnök jelezte, hogy a CEZ belépését a Szlovák Villamosművekbe a szlovák kormány nem ellenezné.

 "Meg tudom erősíteni, hogy az eladást érintő hivatalos tárgyalások előkészítése már folyamatban van" - jelentette ki Barbora Pulpánová, a CEZ szóvivője a hírekre reagálva. A részletekről egyelőre nem nyilatkoznak.

A The Wall Street Journal című gazdasági lap szerint a Szlovák Villamosművek értéke mintegy kétmilliárd euró jelenleg.

Annó 2006-ban az Enel szerezte meg a Szlovák Villamosművek 66 százalékát. Jelenleg az olasz energetikai cég nagyon el van adósodva. Az Enel 4,4 milliárd euró értékű vagyont tervez eladni, hogy adósságát 37 milliárd euróra csökkentse.

Ennek lenne része a 64 százalékos szlovákiai részvénycsomag eladása is. A cég 2006-ban 840 millió eurót fizetett ki a részvénycsomagért.

A Szlovák Villamosművek tavalyi adózott nyeresége 354,7 millió eurót tett ki, ami éves szinten 21 százalékos visszaesés . Az SE bevételei éves összehasonlításban tavaly húsz százalékkal 2,78 milliárd euróra csökkentek. A Szlovák Villamosművek biztosítja a szlovákiai villamosenergia fogyasztás 82 százalékát. Ennek 69 százalékát a két szlovákiai atomerőmű termeli.