Mi lenne, ha egy öt másodperces reakcióval egy egész otthont működtethetnél? Erről számolnak be brit fizikusok. 2021. december 21-én egy kutatócsoport olyan nukleáris fúziós reakciót figyelt meg, amely mindössze öt másodperc alatt hihetetlenül nagy, rekordot döntő, 59 megajoule energiát generált fenntartott fúziós energiával.

Ez a felfedezés egyike az elmúlt egy év több jelentős fejlesztésének, amelyek a nukleáris fúziós technológiát a fosszilis tüzelőanyag-mentes energia potenciális jelöltjének teszik meg. A kutatók az EUROfusion konzorciumban dolgoztak, és az általuk végrehajtott reakció több mint kétszeresére megduplázta az eddigi fúziós energia rekordot, amely 1997-ben 21,7 megajoule volt. A Joint European Torus (JET) berendezést használták a hatalmas energiakiáramlás létrehozásához.

reaktorForrás: PopSci

"Ez a teljesítmény az EUROfusion kutatócsoport több éves előkészületének eredménye" - mondta Tony Donné, az EUROfusion Programmenedzsere. „A rekord, és ami még fontosabb, azok a dolgok, amelyeket a fúzióról ilyen körülmények között tanultunk, és ahogyan ez teljes mértékben megerősíti előrejelzéseinket, azt mutatják, hogy helyes úton járunk egy jövőbeli világához melyet a fúziós energia ural. Ha öt másodpercig fenntarthatjuk a fúziót, akkor öt percig és később öt órán át is meg tudjuk tenni, ahogy fokozatosan növeljük a működésünket a jövőbeli berendezéseinkben."

A JET a világ legnagyobb és legerősebb működő "tokamak" berendezése, amely gyakorlatilag egy óriási, fémfánkhoz hasonlít A tokamak berendezések a plazmát fánk alakban tartják mágneses mezők segítségével, amelyek hatalmas mennyiségű hőt tartanak fenn a folyamat végrehajtásához. A JET-en belül a hőmérséklet elérheti a 150 millió Celsius fokot, ami tízszer magasabb, mint a Nap közepének hőmérséklete.

Ez a kísérlet fontos az ITER számára a felkészüléshez - egy építés alatt álló, 80 százalékosan elkészült tervhez, amely a JET tokamak még nagyobb verziójának megépítését célozza. Ez alkalommal a tudósok nem csak energiát akarnak létrehozni - az ITER célja az energiatermelésben a nettó érték elérése, vagyis több energia kinyerése, mint amennyi a folyamathoz befektetésre kerül. A dél-franciaországi projekt 1985 óta zajlik, összehozva Kína, az Európai Unió, India, Japán, Korea, Oroszország és az Egyesült Államok legtehetségesebb energia tudósait. Tervek vannak az EU-Demo-ra is, az ITER utáni következő generációs nukleáris fúziós tokamakokra, amelyek már csatlakoznának a hálózathoz.

A JET működése két összetevőn - deutériumon és tríciumon - alapul. A deutérium a hidrogén stabil izotópja és szerencsére bőven megtalálható a tengervízben - az Amerikai Energiaügyi Minisztérium szerint az előrejelzések szerint a tengervízben minden 5000. hidrogénatom valószínűleg deutérium. Amikor a nukleáris fúziós projektek valósággá válnak, az Energiaügyi Minisztérium becslése szerint egy gallon tengervíz akkora energiát képes előállítani, mint 300 gallon benzin. A trícium viszont ritka a természetben. A radioaktív izotópokat nukleáris reaktorokban "tenyésztik" azáltal, hogy lítiumot energikus neutronoknak tesznek ki. Az ITER szakértői szerint van elegendő kiaknázható lítium a fúziós reaktorok üzemeltetéséhez legalább 1000 évig.

Ezt a két összetevőt aztán a reaktorban található szuperforró plazmába lövik, ahol összezáródnak, hogy héliumot, egy neutronát és persze energiát hozzanak létre. És egy kis mennyiség is sokra megy.

reakcióForrás: The Conversation

"A deutérium és trícium üzemanyagból nyerhető energia hatalmas" - mondta Tony Roulstone a Cambridge-i Egyetem Mérnöki Karának részlegéből. „Például az Egyesült Királyság jelenlegi elektromos igényének teljes ellátásához egy napra 0,5 tonna deutériumra lenne szükségünk, amelyet a tengervízből lehetne kinyerni."

Természetesen még hosszú út áll előttünk, mielőtt a nukleáris fúziót a „tiszta energia hősének” kiálthatnánk ki. A JET csak öt másodpercig bírta a szélsőséges hőt, ennél viszont sokkal többre lesz szükségünk ahhoz, hogy elérjük a tiszta energia jövőjét, amelyre a legsúlyosabb klímaváltozás elkerülése érdekében szükségünk van.

"Egyértelmű, hogy jelentős változtatásokat kell végrehajtanunk a klímaváltozás hatásainak kezelése érdekében, és a fúzió hatalmas potenciált kínál" - mondta Ian Chapman, a JET együttműködő partnere, az Egyesült Királyság Atomi Energiahatóságának vezérigazgatója. "Az ismereteket építjük és a szükséges új technológiát fejlesztjük, hogy egy alacsony szén-dioxid-kibocsátású, fenntartható alapenergiaforrást nyújtsunk, amely segít megóvni a bolygót a jövő nemzedékei számára. Világunknak szüksége van a fúziós energiára."