Jamie Paik és kutatócsapata az EPFL Mérnöki Karán olyan origami-szerű robotot hozott létre, amely képes változtatni alakját, mozogni és kölcsönhatásba lépni tárgyakkal és emberekkel.

mori3Forrás: Archyde

A digitális világ polygonális hálózatképzésének inspirációját ötvözték a rovarrajok viselkedésével, így a Mori3 robot képes átalakulni 2D-s háromszögekből gyakorlatilag bármilyen 3D-s tárggyá. Az EPFL kutatás, amely a Nature Machine Intelligence folyóiratban jelent meg, ígéretet mutat a moduláris robotika számára az űrkutatás terén. "Célunk a Mori3-mal egy olyan moduláris, origami-szerű robot létrehozása volt, amelyet az adott környezet és feladat függvényében lehet összeállítani és szétszerelni" - mondja Jamie Paik, az Átprogramozható Robotika Laboratórium igazgatója. "A Mori3 képes megváltoztatni méretét, alakját és funkcióját."

A Mori3 robot egyedi moduljai háromszög alakúak. A modulok könnyen összekapcsolhatók, így különböző méretű és konfigurációjú sokszögeket hozhatnak létre, amit polygonális hálózatképzésnek neveznek. "Bebizonyítottuk, hogy a polygonális hálózatképzés életképes robotstratégia" - mondja Christoph Belke, egy posztdoktori kutató a robotikában. Ehhez a csapatnak számos robotikai szempontot kellett átértékelnie, ideértve a mechanikai és elektronikai tervezést, a számítógépes rendszereket és az ipari mérnöki területet. "Újra kellett gondolnunk, hogyan értelmezzük a robotikát" - magyarázza Belke. "Ezek a robotok képesek megváltoztatni saját alakjukat, összekapcsolódni, kommunikálni és újra konfigurálódni, hogy funkcionalitást és ízületes szerkezeteket hozzanak létre." Ez a koncepcióbizonyíték sikeres, mivel a Mori3 robotok jól teljesítik azt a három dolgot, amire a robotoknak képesnek kell lenniük: mozgás, tárgyak kezelése és szállítása, valamint felhasználókkal való interakció.

mori fekvőForrás: Eurekalert

Mi az előnye a moduláris és többfunkciós robotok létrehozásának? Paik magyarázza, hogy a robotoknak képesnek kell lenniük alakjuk vagy konfigurációjuk megváltoztatására annak érdekében, hogy széles körű feladatokat tudjanak ellátni. "A polygonális és polimorf robotok, amelyek összekapcsolódnak egymással, hogy ízületes szerkezeteket hozzanak létre, hatékonyan felhasználhatók különböző alkalmazásokhoz" - mondja. "Természetesen egy általános célú robot, mint a Mori3, kevésbé hatékony bizonyos területeken, mint a specializált robotok. Azonban a Mori3 legnagyobb előnye a sokoldalúsága." A Mori3 robotok részben az űrhajókban történő felhasználásra tervezték, ahol nincs hely több különböző feladathoz alkalmas robot tárolására. A kutatók remélik, hogy a Mori3 robotokat kommunikációs célokra és külső javításokra használhatják.

Összegezve tehát a Mori3 jelentős előrelépést jelenthet az űrkutatásban, mivel segítségével hatékonyabban és sokoldalúbban lehetne felfedezni a világűrt. Az ilyen típusú robotok segítségével csökkenthető lenne az emberi beavatkozás szükségessége, ami biztonságosabbá és költséghatékonyabbá teheti az űrkutatási missziókat.