Az ABB Robotics és az amerikai Junglekeepers non-profit szervezet közötti pilóta projekt bemutatja a felhőtechnológia szerepét a telepített erdősítés gyorsabbá, hatékonyabbá és skálázhatóbbá tételében.

Az ABB Robotics támogatja a Junglekeepers-t azzal a céllal, hogy megvédje az Amazonas esőerdő 55 000 hektár területét és megfordítsa az erdőirtást. Az ABB cobotja, a YuMi, egyedülálló bemutató keretében automatizálja a telepítési feladatokat egy dzsungellaboratóriumban, gyorsítva a folyamatot és lehetővé téve a Junglekeepers önkénteseinek, hogy értékes időt és erőforrásokat fordíthassanak hatékonyabb munkára.

yumiForrás: ABB

Az ABB RobotStudio felhőtechnológiáján keresztül az ABB szakértői a YuMi feladatához szükséges programozást szimulálják, finomítják és telepítik 12 000 km-re Svédországból, Västeråsból - lehetővé téve a világ legtávolabbi robottávvezérlését.

"Az ABB együttműködése a Junglekeepers-szel azt mutatja, hogy a robotika és a felhőtechnológia kulcsszerepet játszhat az erdőirtás elleni küzdelemben, ami az egyik legnagyobb hozzájáruló tényező a klímaváltozáshoz" - mondta Sami Atiya, az ABB Robotics és a Discrete Automation elnöke. "Pilóta programunk a világ legtávolabbi robotjával automatizálja az ismétlődő feladatokat, lehetővé téve a vadőrök számára, hogy fontosabb munkával foglalkozzanak az esőerdőben, és segítsék a lakott területek megőrzését."

Egy dzsungellaborba, a perui Amazonas egy távoli régiójába egy YuMi cobotot telepítettek, hogy automatizálja az ültetési folyamat alapvető feladatait, amelyek általában teljesen kézi erőfeszítéseket igényelnek. A cobot ás egy lyukat a talajba, beleteszi a magot, összehúzza a talajt és színkódolt címkével jelöli meg. A YuMi lehetővé teszi a Junglekeepers számára, hogy minden nap újratelepítsenek két focipálya nagyságú területet az erdősítést igénylő zónákban.

Ugyanakkor a feladat automatizálásával a Junglekeepers önkéntesei képesek értékes időt és erőforrásokat fordítani fontosabb munkára, például az illegális fakitermelők elrettentésére, a helyiek oktatására az esőerdő megőrzésével kapcsolatban és érett csemeték ültetésére.

Egy teljesen távoli és autonóm cobot telepítés létrehozása megoldja azt a problémát, hogy nehéz embereket találni, akik hajlandóak maradni és dolgozni a távoli dzsungelben. Az első telepítés után a YuMi autonóm módon végezheti a feladatokat, csak hibaelhárítás szükséges.

ültetForrás: ABB

"Jelenleg az Amazonas esőerdő teljes területének 20 százalékát elveszítettük; a technológia nélkül a természetvédelem leállna" - mondta Moshin Kazmi, a Junglekeepers egyik alapítója. "Hogy YuMi velünk van a bázisunkon, az nagyszerű módja annak, hogy vadőreinket új módszerekkel ismertessük meg. Felgyorsítja és kiterjeszti műveleteinket, előre viszi küldetésünket."

Az amazonasi esőerdők emberi tevékenységekkel, például fakitermeléssel és a mezőgazdasági célú földterületek megtisztításával történő felgyújtása hozzájárul az éghajlatváltozás pusztító hatásaihoz. Becslések szerint 1985 óta több mint 870 000 km²-t irtottak ki Amazonas esőerdőjéből, ami nagyobb, mint Franciaország, az Egyesült Királyság és Belgium együttvéve. Mivel már több tízmilliárd fa eltűnt, a régió gyorsan felmelegszik.

"Az Amazonas veszélyben van. Ezért kell a technológiát, a tudományt és a helyi ismereteket összehangolni annak érdekében, hogy megmenthessük. Ellenkező esetben túl késő lesz. Az esőerdő megmenthető, de mindezeket az elemeket össze kell hoznunk a különbség érdekében" - mondta Dennis del Castillo Torres, az Amazonas-i Perui Kutatóintézet erdőgazdálkodási kutatások igazgatója. "Nagyon fontos a magas technológia és a természetvédelem kombinációja. Sok technológiát használhatunk az erdő megőrzésére, és ez a robot sokat segíthet a gyorsabb erdősítésben, de nagyon szelektíven kell válogatnunk. Az erősen erdőirtott területeken kell használnunk, hogy felgyorsítsuk az újratelepítés folyamatát."

A pilóta projektet az ABB RobotStudio Cloud technológiája támogatja, lehetővé téve a csapatoknak a világ minden tájáról való valós idejű együttműködést. Ez az új távoli programozási mód új szintű rugalmasságot és azonnali finomítást tesz lehetővé, aminek eredményeként nagyobb hatékonyság és ellenálló képesség érhető el, miközben nincs ültetési időveszteség. Az ABB több mint 25 éves offline programozási tapasztalattal rendelkező RobotStudioja a legjobb digitális technológiát nyújtja, ami lehetővé teszi a szimuláció és a valóság közötti 99 százalékos pontosságot. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy 50 százalékkal csökkentsék a robotmegoldások teszteléséhez szükséges időt, és a termelési leállásokat nullára csökkentsék.

Az ABB Robotics pilóta projektje az Amazonasban további céljául tűzi ki, hogy hozzájáruljon a fenntartható átalakuláshoz intelligens robotika és automatizációs megoldások által, támogatva a vállalatokat a termelékenység növelésében, a hulladék csökkentésében és az hatékonyság maximalizálásában. 2022-ben az ABB Robotics együttműködött a Parley Global Cleanup hálózattal, egy tengeri műanyag hulladékot gyűjtő non-profit szervezettel, hogy személyre szabott tervezői tárgyakat, például újrahasznosított bútorokat készítsenek 3D-s aditív nyomtatással. A Junglekeepers kívánságainak megfelelően a RobotStudio Cloud és a YuMi pilóta programja az esőerdőben körülbelül hat hétig tart (2023. május és június során). A pilóta program befejezése után az ABB vizsgálja meg a lehetőségeket, hogy hosszabb távon segítse a Junglekeepers-t, valamint további lehetőségeket vizsgáljon a robotikai megoldásai és felhőtechnológiái központi szerepének kialakításában a fenntartható átalakítás elősegítése érdekében.

Az ABB egy technológiai vezető az elektromosításban és az automatizálásban, elősegítve egy fenntarthatóbb és erőforrás-hatékonyabb jövőt. A vállalat megoldásai összekapcsolják a mérnöki tudást és a szoftvereket annak érdekében, hogy optimalizálják a gyártást, a mozgatást, az energiaellátást és az üzemeltetést. Több mint 130 éves tapasztalatra építve, az ABB közel 105 000 alkalmazottja elkötelezett az ipari átalakulást felgyorsító innovációk előmozdítása mellett.

Az ABB Robotics & Discrete Automation, mint az egyik vezető robotika és gépautomatizálás szállítója, a világban az egyetlen vállalat, amely teljes körű és integrált portfóliót kínál robotokból, autonóm mobil robotokból és gépautomatizálási megoldásokból, melyeket értéket teremtő szoftvereikkel terveznek és irányítanak. Segítenek különböző méretű és ágazatú vállalatoknak - az autóipartól az elektronikáig és a logisztikáig - abban, hogy ellenállóbbá, rugalmasabbá és hatékonyabbá váljanak. Az ABB Robotics & Discrete Automation támogatja ügyfeleit a jövő összekapcsolt és együttműködő gyárába történő átmenetben. A vállalat mintegy 11 000 embert foglalkoztat több mint 100 helyszínen, közel 53 országban.

A Junglekeepers egy Egyesült Államokban bejegyzett non-profit szervezet, amely nemzetközi szakértőkkel és helyi közösségekkel együttműködve védi az Amazonas esőerdőt és megfordítja az erdőirtást. Több mint két éve védelmezik a területet, visszaszorítják az illegális fakitermelést, és dokumentálják a Madre de Dios régióra jellemző egyedi fajokat az Amazonasi esőerdőben. A Junglekeepers által védett rezervátum jelenlegi határai között az illegális fakitermelés eseteinek száma több mint 90%-kal, míg az illegális földterületek megszerzése gyakorlatilag nullára csökkent.