Az ABB Ability™ AssetInsight™ rendszer állapotfigyelést végez forgó berendezéseken a karbantartás költségeinek csökkentése és a rendelkezésre állás mértékének növelése érdekében, miközben ellensúlyozza a munkaerő erősen változó demográfiai jellemzőit.

A csehországi székhelyű Sev.en Csoport energiacég leányvállalata, a Teplarna Kladno s.r.o az ország egyik legnagyobb hő- és villamosenergia-termelő cége, mely a kladnói háztartások és ipari üzemek hő- és villamosenergia-szolgáltatója. 2022 szeptemberében a Teplarna az ABB-t választotta az Ability™ AssetInsight™ és az ABB Ability™ okos szenzorok kiépítését célzó projekt megvalósítására, amire a cseh régió egyik legnagyobb városában, Kladnóban, a Teplarna hőerőművében került sor.

A Teplarna felel a cseh energiaellátó hálózat stabilitásának biztosításáért. Ennek érdekében hálózattámogató szolgáltatásokat nyújt és tartalék áramszolgáltatóként lép fel, ha Prága nagyvárosi térségében áramkimaradás fordul elő.

– Az ABB-vel régóta fennálló kapcsolatunk ösztönzött bennünket arra, hogy egy együttműködés keretében bevonjuk őket a kladnói erőműben megvalósuló Asset Performance Management (APM) programunk digitalizációjába – mondta Milan Slapnička, a Teplarna kladnói telephelyének Asset Administration Managere. – A szakértelem, amit az ABB az ipari megoldások, valamint az olyan integrált digitális megoldások terén szerzett, mint amilyen például az APM is, alkalmas üzemeink működésének optimalizálására és állásidejének csökkentésére – tette még hozzá Slapnička.

A cseh energiaszolgáltató az ABB-vel együttműködve bemutatja a digitalizáció előnyeit és értékét a kladnói hőerőműbenFotó: ABB

Jobb rálátás az üzemi berendezésekre

Az ABB 2022 szeptemberében írta alá a projektszerződést, és 2023 áprilisában fejezte be a kivitelezési munkát. – Az elmúlt néhány hónap során sikeresen kiépítettük a projekt állapotfigyelő infrastruktúráját. Ez időközben be is indult, és egy éven át működik majd – mondta Radek Cabejšek, az ABB Energy Industries csehországi értékesítési vezetője.

A megoldás központi elemét az ABB Ability™ AssetInsight™ és a forgó berendezések állapotának megfigyelése céljából Bluetooth hálózaton keresztül kiépített ABB Ability™ Smart Sensors képezi. A megoldás egy felhasználóbarát irányítópult segítségével áttekintést ad a forgó eszközök állapotáról, és proaktív módon jelzi, ha az eszközök állapotromlását észleli. A végfelhasználó bármelyik berendezés – legyen az kisfeszültségű motor, centrifugál szivattyú vagy radiális légbefúvó – adatait részletesen elemezheti, és megfelelő intézkedéseket tehet, ha annak üzemállapotát nem találja megfelelőnek.

– Miután a megrendelővel már korán kapcsolatba léptünk, javasoltuk neki az ABB AssetInsight™ megoldásnak az összekapcsolását a mi Symphony® Plus Historian vezérlőrendszerünkkel, ami lehetővé teszi a Teplarna számára, hogy a legtöbbet hozza ki a létesítményükben eddig kiépített technológiáinkból – tette hozzá Radek Cabejšek.

Az ABB AssetInsight™ megoldás és az előre telepített Symphony® Plus Historian digitális integrációja átfogó képet ad az üzemi berendezések állapotáról, optimalizálja a telephely működését, miközben segít csökkenteni a karbantartás költségeit és a nem tervezett állásidők hosszát.

Nem kérdés, hogy a digitális integráció mekkora előnyökkel jár

Egy olyan korszakban, amikor a gazdaság szereplőinek szembe kell nézniük azzal a ténnyel, hogy a mélyreható demográfiai változások immár a rendelkezésre álló munkaerő-állományra is kihatnak, fontos szerep jut az ABB AssetInsight™-nak, amely a távmonitoring, az eszközintelligencia és az adatbetekintés lehetőségének biztosításával járul hozzá az üzemek megbízható működéséhez.

Ezenkívül a rendszer a berendezések meghibásodásának/leállásának előzetes észlelését is segíti, elemzést ad az eszközparkról, továbbá támogatást nyújt a mérnököknek a problémák megoldásában, ha bármilyen rendellenességet észlelnének, s mindezt úgy teszi, hogy az elemzés releváns adatait egy felhasználóbarát irányítópulton jeleníti meg. Végül pedig a megrendelő meglévő információs rendszereivel való teljes integrációt és a szolgáltatás ütemezését is támogatja, a berendezések cseréjét is beleértve.

– Örömünkre szolgál, hogy a Teplarna Kladno partnere lehetünk, és megbízható „digitális szövetségesként” támogathatjuk nagyszabású digitalizációs vállalkozásuk megvalósítását – zárta gondolatait Radek Cabejšek.