A robotok óriási áttörést hozhatnak az egészségügyi és biztonsági területen számos iparágban, például a gyártásban és az építőiparban, ahol súlyos sérülések és akár halálesetek is mindennapos aggodalomra adnak okot. Hogyan teszik biztonságosabbá a munkahelyeket az automatizáció és a robotika?

g

Robotok az automatizáció céljából

Lehetséges, hogy vannak olyan gépek és folyamatok, amelyek kevésbé biztonságosak, mint más munkák. Az egyik módja annak, hogy az új technológia, például a robotok és mesterséges intelligencia javíthatja ezt, az, hogy átveszi az emberi kézben lévő veszélyesebb munkákat és automatizálja azokat.

Az Guidance Automation felmérése szerint a gyártóiparban részt vevő vállalkozások 73%-a úgy gondolja, hogy az automatizáció kulcsfontosságú a szektor fejlődése szempontjából. Ez előnyös lehet a munkavállalók biztonsága és a mindennapi feladatok hatékonysága szempontjából.

Ahogy a technológia egyre intelligensebbé válik, a robotokat olyan veszélyes gépekhez és folyamatokhoz lehet építeni és programozni, amelyek révén jelentősen csökken a sérülésveszély az emberi munkaerő számára. Ez lehetővé teheti ezeknek az embereknek, hogy átképzésen menjenek keresztül, hogy a szerepük a robot karbantartására vagy azzal együttműködve változzon meg, hogy hatékonyan végezze el a folyamatot.

Együttműködés a robotokkal

Az effektivitás és hatékonyság érdekében továbbra is szükség van az emberi tényezőre a munkahelyeken. Ezért fontos, hogy a robotokat ne csak az automatizált folyamatokhoz vezessük be, hanem az emberi munkákat is tegyük biztonságosabbá. Az építkezéseken és munkahelyeken történő fejlesztések a helyszíni technológiákkal ezt lehetővé tehetik.

Ezt például szenzorok segítségével lehet megvalósítani, amelyeket a veszélyesebb gépekhez vagy területekhez csatlakoztatnak. Amikor a szenzor veszélyes géphez közelít, kikapcsolhatja azt. Vagy ha egy terület bizonyos biztonsági eszközt igényel a belépéshez, akkor riasztást aktiválhat, hogy tájékoztassa a dolgozókat arról, hogy mire van szükségük a belépéshez.

A robotika lehetőséget nyújt a gépek és járművek távoli vezérlésére. Ez lehetővé teszi a működtetésük nagyobb kontrollját anélkül, hogy nagyobb kockázatot jelentene az emberi munkaerő számára.

Egy másik lehetőség a biztonság növelésére az automatizáció révén a közös munkavégzésre képes robotok használata. Az ilyen típusú hegesztőrobotok az emberrel együtt dolgoznak egy közös környezetben. Rendelkeznek fejlett biztonsági funkciókkal, amelyek lehetővé teszik, hogy észleljék az emberek közelségét, és elkerüljék az ütközéseket.

Robotok a veszélyes környezetek képzésére és vizualizációjára

A robotok lehetővé teszik a munkahelyek sokkal biztonságosabbá tételét nemcsak a munkanap során, hanem a képzési helyzetek során is. Mielőtt még belépnének a munkahelyre, a kockázatokat már a vizualizáció segítségével felismerhetik, ami jelentősen csökkentheti a balesetek és sérülések arányát.

A drónok fantasztikus megoldást jelentenek a képzésre és a vizualizációra, mivel távolról vezethetők, és beépített kamerájuk segítségével felmérhetik a munkahelyet vagy a területet, és jegyzeteket készíthetnek a problémás területekről. Így amikor eljön az idő a lézerhegesztés elkezdéséhez és a dolgok beállításához, tudni fogják, mihez kell hozzányúlni az egészség és biztonság érdekében, saját maguk és kollégáik védelmében.

Bár technikailag nem robotok, a virtuális és kiterjesztett valóság sisakok hatalmas segítséget nyújthatnak a biztonsági képzésben. A dolgozókat olyan helyzetekbe lehet helyezni ezekkel a sisakokkal, ahol azonosíthatják a veszélyeket, és biztosak lehetnek abban, hogy felkészültek a valódi helyzetre, ezzel csökkentve a potenciális balesetek és sérülések kockázatát.

Bár a robotok nagyobb lehetőségeket kínálnak a munkahelyek biztonságának fenntartásában, nem valószínű, hogy az embereket munkanélkülivé teszik. Sőt, még több lehetőséget teremtenek a munkaerőnek a technológia jobb integrálására és a folyamatok kezelésére.

Fontos, hogy azok a robotok vagy MI rendszerek, amelyeket a folyamatokba bevezetnek, megfelelő képzésben részesüljenek, hogy biztosítsák a megfelelő működést és a folyamatok zavartalan működését a biztonság érdekében.