Az ABB Ability™ OPTIMAX® energiagazdálkodási rendszer az energiafolyamatok szabályozásán és optimalizálásán keresztül tárja és szabadítja fel a schwarzenbrucki telepben rejlő hatékonysági potenciált.

A szennyvíz kezelése és feldolgozása – hogy biztonságosan visszajuttatható legyen a természetes vízfolyásokba – rengeteg energiát emészt fel. Kutatások szerint a szennyvíztisztító telepek működése a világ teljes energiafogyasztásának akár 3%-át is kiteheti. A legkorszerűbb létesítmények egy lakosegyenértékre (PE)1 vetített éves energiafogyasztása 20-45 kWh. Éppen ezért, az eljárások tökéletesítése a legújabb technológiák segítségével, a termelékenység növelése, az energiafelhasználás csökkentése, a veszteségek minimalizálása és a vegyszerfelhasználás optimalizálása szerves részét képezi az általános fenntarthatósági célok elérésének.

Intelligens energiagazdálkodású víztisztító telep

Kép forrása: ABB.com

Környezeti innovációs mintaprojekt

2022 szeptemberében a Schwarzachgruppe víziközmű szövetség mindezek figyelembevételével helyezte üzembe intelligens energiagazdálkodású szennyvíztisztító telepét a németországi Schwarzenbruckban. A környezeti innovációs mintaprojekt keretében megvalósult új szennyvíztisztító telep automatikusan egyensúlyt teremt az általa felhasznált és előállított energia mennyisége között, ezért csak a legritkább – különösen indokolt – esetben szorul külső áramellátásra. Energiafolyamatai tekintetében intelligens koncepciójának köszönhetően a telep becslések szerint évente nagyjából 300 tonna CO₂-kibocsátást takaríthat meg.

Ennek az innovatív projektnek az ABB Ability™ Energy Management and Optimization OPTIMAX® rendszer áll a középpontjában, mely megteremti az energiahatékonyságot növelő lehetőségek jobb kihasználásának, illetve a rendelkezésre álló energiatermelési és -tárolási lehetőségek hálózatba szervezésének, szabályozásának és optimalizálásának feltételeit.

E lehetőségek közé tartozik például a szennyvíztisztító telep kilépési pontján kiépített vízerőmű, a fotovoltaikus napelemek, a két, szennyvízgázt felhasználó kapcsolt hő- és áramtermelő erőmű, az akkumulátoros villamosenergia-tárolás, a szennyvízgáztárolás, a hőtárolás (melegvíztárolás) és a különböző tárolóegységek összekapcsolása a folyamatos (igény szerint hő- vagy elektromos) energiaellátás biztosítása érdekében.

szennyvíztisztítótelep ábraKép forrása: ABB.com

A szennyvíztisztító telep energiahatékony működését biztosító optimális szektorkapcsolás

Azon túl, hogy a szennyvíztisztító telep képes fedezni saját energiaigényét, az áramelosztó hálózatra is termel. Ez azt jelenti, hogy a szennyvíztisztító telep egyes üzemi elemeinek működése az OPTIMAX® energiagazdálkodási rendszeren keresztül vezérelhető. Például árambőség esetén az akkumulátoros energiatároló rendszer feltöltődik, míg az áramtermelés alacsonyabb szintje mellett lemerül. Az alkalmazott megoldás a terhelési és termelési előrejelzések alapján képes kiszámítani az akkumulátorokban tárolt energia optimális felhasználását.

Felügyelet, vezérlés, szabályozás és optimalizálás? Mi sem egyszerűbb ennél!

Ahhoz, hogy egy ilyen komplex energiarendszert energiahatékony módon felügyelhessünk, vezérelhessünk, szabályozhassunk és optimalizálhassunk, olyan intelligens energiagazdálkodási és -optimalizáló rendszerre van szükség, mint az OPTIMAX®. A kísérleti projekttel a hálózatról korábban kielégített energiaigény 100%-a kiválthatóvá vált.

A projekt lényegi részét képezi a szennyvíztisztító telepnek az energiaelosztó hálózatra termelő áramellátásba történő integrációja. Ezért is kapott a projekt a Környezetvédelmi Innovációs Program keretében 3,9 millió euró összegű támogatást a német kormánytól.

Tudjon meg többet az ABB megoldásairól az alábbi gombra kattintva!