A NASA Tudományos és Műszaki Információs Programja nemrégiben kifejlesztett egy eszközt a magas nyomású, transzkritikus (HPTC) folyékony cseppégési kísérletekhez, amely lehetővé teszi a NASA kutatóinak, hogy különböző üzemanyagok öngyulladását tanulmányozzák különböző környezeti feltételek között. A vizsgálatok során a kutatók módosíthatják a környezet nyomását, hőmérsékletét és oxigéntartalmát.

Az HPTC kísérleteket egyetlen alumínium darabból készült nyomástartóban hajtják végre. Videó képalkotó rendszerek rögzítik a cseppégés és égés folyamatát, miközben egy adatgyűjtő rendszer egyidejűleg méri a hőmérsékletet és a nyomást. Általában minden teszt tíz másodpercig tart egy kb. 1 mm átmérőjű üzemanyagcsepp esetében.

k

Két kamera merőlegesen van elhelyezve a kamra felső részén kívül, hogy rögzítse az égési eseményeket. A cseppet shadowgraph formájában rögzíti egy Mikrotron MC4082 négy megapixeles fekete-fehér kamera, amely 1000 képkocka/mp sebességgel és 960×960 képpont felbontással működik. Az MC4082 a Mikrotron EoSens 4CXP kameracsalád tagja. A teszt során a kamera erősítése, expozíciója és fekete szintje állandóan 80 dB, 570 μs és 0 értékeken maradnak. Az égést 525 nm hullámhosszon világítja meg egy LED háttérfény. A háttérfényt egy vezérlő szinkronizálja a Mikrotron kamerával, amely beállítja az LED teljesítményszintjét és az impulzusidőt. A Mikrotron kamerának telecentrikus objektíve van f/16 rekesznyílással és 525 nm-es sáváteresztő szűrővel. A lángokat egy USB3 HD színvideó kamera rögzíti 180 képkocka/mp sebességgel. A láng kamera felbontása 1024×1024 képpont, változó erősítéssel és 5000 μs expozícióval.

Emellett egy Allied Vision Prosilica GT 1290 Gigabit Ethernet HD fekete-fehér kamera lehetővé teszi az operátornak a csepp elhelyezkedésének shadowgraph nézetét a csepp átvitelét megelőzően a cseppégési kamrába. A felbontás 960×960 képpontra volt állítva, és 30 képkocka/mp sebességgel vették fel a videót. Az expozíció 25 ms, az erősítés pedig automatikusan állítható be a teszt során.

A kamerák a felvételeket egy helyi PC-n rögzítik a NorPix StreamPix digitális videofelvételi szoftver segítségével. A képeket 8 bites .seq formátumban mentik el, ami egy NorPix szabadalmaztatott formátuma, amit át lehet alakítani audio-video interleave (.avi) vagy címkézett képállomány formátummá (.tiff).

A NASA kutatói úgy vélik, hogy az új konfiguráció lehetővé teszi számukra, hogy továbbra is normál gravitációs körülmények között végezzenek folyékony cseppégési kísérleteket, anélkül, hogy nulla gravitációs tesztberendezéseket kellene használniuk. Továbbá, reményeik szerint az új kísérleti konfiguráció lehetővé teszi a magas nyomáson történő égés és szuperkritikus oxidáció kutatására is alkalmas képesség kifejlesztését a Nemzetközi Űrállomáson.