A projekt lehetővé teszi a kiberbiztonsági előírások betartását, meghosszabbítja az erőművek élettartamát és támogatja az Aboño 2 és a Soto 5 erőmű digitalizálását.

Az ABB nyerte el két, az energiaágazat prominens szereplője, az EDP tulajdonában álló spanyolországi erőmű – az Aboño 2 és a Soto 5 – korszerűsítésére kiírt pályázatot. A projekt biztosítja az NIS2 európai kibervédelmi szabályozásnak való megfelelést, és megoldásokat kínál a potenciális kiberfenyegetések hatékonyabb kezelésére.

Kép forrása: ABB.com

„A digitális technológiák integrálásával az erőművek képesek lesznek optimalizálni működésüket, hogy a hatékonyság és a megbízhatóság magasabb szintjére léphessenek. Az ABB AbilityTM System 800xA segítségével az operátorok megalapozottabb döntéseket hozhatnak, hatékonyabban reagálhatnak az üzemi folyamatok során jelentkező rendellenességekre, és optimalizálni tudják a rendszer egészének teljesítményét” – mondta José Alfonso Almansa, az ABB spanyolországi energiatermelési értékesítési vezetője.

A kiberbiztonsági műveletek további egyszerűsítése céljából a projekt az ABB AbilityTM Cyber Security Workplace megvalósítását is magában foglalja az ABB Care szolgáltatási szerződés részeként. Mindezek mellett a modernizáció irányában tett erőfeszítések meghosszabbítják az erőművek élettartamát, és a kiberbiztonság biztosítása mellett hozzáférést engednek a fejlett digitális megoldásokhoz.

Vezető digitális és automatizálási megoldások

Az ABB és az EDP által közösen megvalósított projekttel az együttműködés jelentősége az energiaszektor innovációjának előmozdításában még hangsúlyosabbá válik.

„Az EDP az egyik vezető villamosenergia-termelő vállalatként felismerte, miért is olyan fontos az iparág folyamatosan változó igényeinek kielégítése érdekében a technológiai fejlődés élvonalában maradni” – mondta José Antonio de la Guerra Alonso, az EDP CPT Soto de Ribera karbantartási igazgatója. – Az EDP célja, hogy az ABB automatizálási és kiberbiztonsági szakértelmének kiaknázásával biztosítsa erőműveinek folyamatos sikerét és működési kiválóságát.

„Ez a tervek szerint 2023 év végéig futó projekt egy újabb fontos lépés, hogy az energiaipar kritikus igényeinek kielégítésével az ABB elkötelezetten támogassa az intelligensebb, biztonságosabb és megbízhatóbb működést” – tette hozzá José Alfonso Almansa. – Ez komoly előrelépést jelent a Spanyolország energiatermelő ágazatában zajló digitális átalakulás előmozdítása és a szektor kiberbiztonsági ellenálló képességének fokozása terén.

Cél a biztonság legmagasabb szintje

Az erőművek az ABB AbilityTM Cyber Security Workplace kiépítésével kívánják biztosítani az OT (Operation Technology) rendszerek – pl. az erőművekben alkalmazott folyamatirányitó rendszerek (DCS) – kibernetikai biztonságára vonatkozó új európai szabályozásnak való megfelelést. Ez az innovatív technológia átfogó képet ad a biztonsági műveletekről, és ezzel lehetővé teszi a kiberbiztonsági kockázatok gyors felismerését és elhárítását.

„Az ABB AbilityTM Cyber Security Workplace egy olyan innovatív kiberbiztonsági megoldást kínál az OT rendszerek számára, amely a biztonsági frissítések kezelésével, a rosszindulatú programok elleni védelem biztosításával, valamint a biztonsági mentés és helyreállítás kezelési funkcióival lehetővé teszi az európai NIS2 szabályozásnak való megfelelést” – összegezte José Alfonso Almansa.

A projekt különös jelentőséggel bír Európában, ahol az energia folyamatos előállítása és a kiberbiztonsági előírások betartása alapvető követelmény. Az ABB folyamat automatizálási endszerei kitüntetett szerepet töltenek be a spanyol kombinált ciklusú erőművekben (CCPP). A Soto 5 az első olyan erőmű Spanyolországban, amely alkalmazza az ABB AbilityTM Cyber Security Workplace megoldást.

Az ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) technológiai vezető szerepet tölt be az energetika és az automatizálás területén, termékeivel és megoldásaival elősegíti egy fenntarthatóbb és erőforrás-hatékonyabb jövő kialakítását. A vállalat megoldásai a mérnöki szaktudás és a szoftverek összekapcsolásával optimalizálják a berendezések gyártását, mozgatását, energiaellátását és működtetését. A kiválóságáról több mint 130 éve jól ismert ABB közel 105 000 munkatársa elkötelezett az ipari átalakulást felgyorsító innovációk előmozdítása mellett.

Tudjon meg többet az ABB megoldásairól az alábbi gombra kattintva!