A sok okos eszköz, amely elérhető a fogyasztók számára, legyen az biztonsági kamera, légkondicionáló, fűtőberendezés vagy vezeték nélküli, mozgó porszívó, inkább irányítható, mint okos. Még csak most kezd kirajzolódni az okosotthon megjelenése, amely önmagában is képes lesz intelligens dolgokat csinálni.

Omer Cheema, a Renesas Electronics vezető igazgatója elmondta, hogy az okos otthon jövője a kontextus tudatosságában rejlik - a rendelkezésre álló mesterséges intelligencia és az elérhető kapcsolódási és érzékelési képességek kihasználásával. Valós példák közé tartozik a termosztát automatikus beállítása attól függően, hogy ki tartózkodik a szobában.


istockIllusztráció: iStock

"A világítási rendszerek képesek alkalmazkodni, és a biztonsági kamerák bizonyos dolgokat tehetnek bizonyos időpontokban" - tette hozzá.

Manapság a fogyasztók folyamatosan élvezhetik az irányítást, köszönhetően a telefonokon lévő alkalmazásoknak, amelyek olyan eszközökhöz csatlakoznak, mint az intelligens csatlakozók és lámpák.

„Ez irányítás” - mondta Cheema. - „Ez nem intelligencia. Még hosszú út áll előttünk, ha a felhasználói élmény javításáról van szó.”

Tavaly a Renesas felvásárolta a Reality AI-t, egy élvonalbeli AI szoftverkörnyezet fejlesztőjét, amelyet fejlett jelfeldolgozással, gépi tanulással (ML) és anomália-észleléssel kombináltak minden MCU/MPU Renesas magon.  Egy saját Reality AI ML algoritmus pontos és teljes mértékben megmagyarázható eredményeket biztosít, támogatva különböző alkalmazásokat, amelyek számos okos otthoni alkalmazást lehetővé tehetnek.

Ez az érzékelőkkel felszerelt HVAC-rendszerben megvalósított kombináció képes észlelni a legkisebb ingadozást vagy a légáramlási zavarokat, és elindítani az előrejelző karbantartást. Emellett képes lehet környezetet szabályozni attól függően, hogy hány ember tartózkodik egy helyiségben.

Az okos otthoni eszközök az Omnivision fejlődő piacai alá tartoznak, melyek szenzortechnológiát biztosítanak több szegmensben, beleértve az okostelefonokat, az autóipart és a biztonságot.

 omnivision

Az Omnivison CMOS képérzékelő terméket kínál a piac számára - Omnivision

„Az elérhető szenzorok többsége jelenleg nem kifejezetten okos, bár egyre több alkalmazás teszi lehetővé a tudatosságot, például a laptopok, amelyek érzékelik, ha a felhasználó távol van, és az okos ajtócsengők” - mondta Devang Patel, az Omnivision marketingvezetője. - „A következő feladat az érzékelők számára, hogy túllépjenek a kezdetleges érzékelésen, és helyben döntéseket hozzanak a nagyobb automatizáció érdekében. Egy okosabb ajtócsengő például felismerhetné, ha egy lakó hazaérkezik, és kinyitná az ajtót.”

„Az érzékelők által lehetővé tett nagyobb intelligencia lehetővé tenné egy okosotthonnak, hogy kezelje a környezetet, például emelje vagy csökkentse a hőmérsékletet attól függően, hogy van-e emberek a szobában” - mondta Patel. - "Ha túl sok embert látsz a szobában, akkor ennek megfelelően szabályozhatod a hőmérsékletet."

Ezek a forgatókönyvek új szenzorkategóriát fognak ösztönözni, amelyek alacsony energiájúak és integrált számítási képességgel rendelkeznek. Az esztétika is szempont lesz, mivel a háztulajdonosok nem szeretnének tolakodó, terjedelmes, kamerára emlékeztető szenzorokat az egész házban.

Az AI-nak csatlakoztatott, általános célú hardveren kell futnia

Ahogyan fontos fejleszteni az otthoni intelligenciát lehetővé tevő algoritmusokat, ugyanolyan fontos lesz biztosítani, hogy azok futtathatók legyenek a hagyományos hardveren. Az AI jelenleg gyakran összekapcsolódik fejlett GPU-kkal, de az intelligens otthoni algoritmusoknak kevésbé adatigényesnek kell lenniük.

A csatlakoztathatóság és a felhő alapvető fontosságúak voltak és továbbra is azok lesznek az okosotthon fejlődésében - mondta Cheema a Renesas-tól, említve a Wi-Fi-t, Bluetooth-ot és a Zigbee/Thread-et. - "Az infrastruktúra, amely az okos otthon alapját képezi, jelenleg épül" - tette hozzá.

A Renesas már biztosítja a kulcsfontosságú kapcsolódási elemeket. Cheema szerint az otthonok intelligensé válásához nem csak az irányíthatóság, hanem az élszéli intelligencia is szükséges, legyen szó biztonsági rendszerekről, porszívókról vagy háztartási eszközökről. - "Milyen további algoritmusokat tudunk biztosítani, amelyekkel az otthoni készülék kiemelkedik a versenytársak közül?”

A felhasználói élményt egyszerűsíteni kell

Az olyan felhasználói élmény létrehozása, amely nem igényel haladó hálózati ismereteket, kulcsfontosságú kihívás, mivel a csatlakoztatott okos otthoni eszközök száma folyamatosan növekszik - és mindegyiknek együtt kell tudnia működni - mondta Cheema. Az első használat élménye fontos a fogyasztók számára, de a jelenlegi otthoni eszközöket nem mindig könnyű csatlakoztatni.

A Gamgee vezérigazgatója, Paul Hendriks, a felhasználói élményt látja az okosotthon piac egyik fő akadályának. Az amszterdami székhelyű cégét azért alapította, hogy okos otthonokban intelligensebbé tegye a Wi-Fi-t. "Végül is a Wi-Fi lesz a legjelentősebb kapcsolódás az okosotthonokban" - mondta.

A szoftver, amely segít minden összekapcsolni, szintén kritikus, mondta Hendriks, megjegyezve, hogy ez különösen igaz a felhasználói élményre, mert az átlagos lakástulajdonos gyakran nem érti, mi az a router, és honnan jön a Wi-Fi kapcsolat.

"Meredek a tanulási görbe" - mondta -, amit az is mutat, hogy sok okosotthoni eszközt választó fogyasztó küzdött azok csatlakoztatásával, jelentős időt töltött telefonbeszélgetéssel az ügyfélszolgálattal, és végül visszavitte a termékeket.

Ha az okos otthoni piac még mindig gyermekcipőben jár, az azért van, mert az egész felhasználói út még kiforratlan.

"Ezt a rejtvényt próbálja megoldani a vállalatom" - mondta Hendriks. A Gamgee mobilalkalmazás az otthoni digitális felügyeletet könnyebben kezelhetővé teszi olyan funkciókkal, mint a szülői felügyelet és a biztonság.

A Wi-Fi lehetővé teszi a környezeti érzékenységet

A smart home élmény további egyszerűsítése érdekében a Gamgee kihasználja a Wi-Fi érzékelését a mozgásérzékelő alkalmazások támogatására, és nem használ kamerákat és érzékelőket - mondta Hendriks.

Pár hét képzéssel a Gamgee hálózati Wi-Fi képes lenne megkülönböztetni egy háztartás különböző tagjait. Azt mondta, hogy ez sok felhasználási eset felé nyit ajtót, mind otthoni környezetben, mind más helyszíneken. A szállodák nyomon követhetik, hogy egy szoba foglalt-e vagy sem, az idős gondozó létesítmények érzékelhetik, ha egy lakó elesett.


wifiA Gamgee platform a Wi-Fi mesh technológiát kihasználva egy kontextusérzékeny környezetet hoz létre, amely magában foglalja a biztonsági alkalmazásokat, a vendéglátást és az idősgondozást. - Gamgee


De függetlenül az alkalmazástól, Hendriks szerint hiányzik a felhasználói élmény.

Azok a háztulajdonosok, akiknek van egy okos ajtócsengőjük, és azt szeretnék, hogy a redőnyök kinyíljanak, amikor csengetnek, hogy lássák, ki van az ajtónál, sajnos csalódni fognak. Mindkettő tökéletesen működhetne, de nem együtt, és ezért frusztráltak a fogyasztók.

Hendriks szerint a legtöbb vállalat, amely termékeket akar eladni - legyen az ajtócsengő, háztartási gépek vagy routerek - inkább a saját termékeiket próbálják értékesíteni, és nem igazán fókuszálnak az integrált felhasználói felületre. "Zárt környezeteket hoznak létre, mert az az egyetlen módja annak, hogy ellenőrizhessék."

A ház biztonsága és az öregedő lakosság a smart home piac fő hajtóereje, még akkor is, ha egy robotporszívó izgalmasabbnak tűnik - mondta Hendriks.

"Növekvő elöregedő népességet látunk, ahol az emberek még mindig egyedül élnek a házukban, ezért például az elesés észlelése és megelőzése igen fontossá válik" - mondta. Az energia költségek, különösen Európában, szintén problémát jelentenek, amit okos otthoni eszközökkel lehetne kezelni, mivel az automatizáció segíthet az energiafelhasználás jobb menedzselésében - tette hozzá.

Az eszközök elterjedése bonyolultabbá teszi a kezelést

Az eszközök számának növekedése otthonunkban tovább bonyolítja a kapcsolódást - mondta Hendriks: "Ez egyre bonyolultabbá válik."

Ez a bonyolultság nehezíti az eszközök biztonságossá tételét.

Az iparági kezdeményezések egyike, amely a bonyolultság csökkentésére és az összekapcsolhatóság javítására törekszik, a Matter kezdeményezés. Ez egy nyílt forráskódú kapcsolódási szabvány az okos otthoni és az internetes eszközök számára, amelyet a Connectivity Standards Alliance felügyel.

A CommScope, egy hálózati kapcsolódásokkal foglalkozó cég, nemrég integrálta PKIWorks IoT biztonsági platformját az STMicroelectronics STM32WB mikrovezérlő egységével (MCU). A partnerek megoldása egyszerűsíti a biztonságos, Matter eszközazonosítók fejlesztését és biztosítását a gyártás során, gyakorlatilag lehetővé téve az eszközök MCU szintű beüzemelését fejlesztői beavatkozás nélkül.

A biztonságos kapcsolódás az okos otthoni ökoszisztémák kulcsfontosságú lehetősége, és ez az Infineon Technologies szélesebb okos otthoni portfóliójának egyik eleme. A cég Optiga termékcsaládja hardveres alapú biztonsági megoldásokkal védi az adatokat és az eszközöket az okos otthoni készülékekben, míg Xensiv érzékelősoraik nagyon pontos és megbízható állapotfigyelést tesznek lehetővé az okosotthoni eszközökben.

házInfineon Technologies

Egészségesebb, energiatakarékosabb otthon

A csatlakozás mellett a szenzorok kulcsfontosságú építőelemei az okosotthonnak, különösen a kreatívabb felhasználási esetekben- mondta Cheema a Renesas-tól.

Az elfoglaltsági érzékelők, hőmérsékletérzékelők, környezeti érzékelők és gázérzékelők lehetővé teszik az okos és egészségesebb otthon kialakítását.

A szennyezettség miatti rossz levegőminőséggel küszködő földrajzi területeken igencsak megnőtt az érzékelők elterjedése - mondta Cheema, hozzátéve: „A cirkuszi trükkökkel szemben az egészségünket segítő eszközök sokkal értékesebbek.”

Ahogyan a Gamgee, a Renesas is az energiafelhasználást látja kritikusnak az okos otthoni elemek között, ideértve az otthonban elosztott eszközök akkumulátor-élettartamát is: Az ultra alacsony energiafogyasztású eszközök fejlesztése alapvető fontosságú az okos otthoni élményhez, hogy a háztulajdonosoknak ne kelljen rendszeresen cserélni az elemeket.

Másik költségelem, hogy ezeknek az eszközöknek, bármennyire is okosak, képesnek kell lenniük arra, hogy az általános célú hardveren fussanak, még akkor is, ha egyre intelligensebbé válnak az AI algoritmusok segítségével. A jó hír az, hogy a legtöbb okos eszköznek nincs szüksége nagy mennyiségű adat lokális tárolására.

Russ Ruben, a Western Digital-nél az autóipari és az új szegmensek marketingjéért felelős igazgató, más megközelítést vall az okosotthon piac érettségével kapcsolatban. - „Néhány évvel ezelőtt sokkal nagyobb volt a felhajtás az összes otthoni készülék körül és hasonlók körül” - mondta interjúban. - „Azonban az okos otthoni eszközök már széles körben elterjedtek sok otthonban, függetlenül attól, hogy az emberek észreveszik-e vagy sem.” - Példaként említette, hogy például a ma eladott legtöbb TV már okos.

„A körülötte lévő zaj valamelyest csökkent, de úgy gondolom, hogy ez még mindig egy növekvő és virágzó piac” - mondta Ruben. Azonban hozzátette, hogy nincs túl sok új találmány, annak ellenére, hogy otthoni eszközök száma elszaporodott.

Van különbség az "okos" és az igazi intelligencia között is.

„Hogyan határozod meg az „okos” készüléket?” - tette fel a kérdést Ruben. Szerinte az okos eszköz olyan, ami csatlakozni tud a Wi-Fi-hez vagy párosítható egy okostelefonnal. – „Csupán azért, mert egy készülék csatlakoztatható, az még nem jelenti azt, hogy „okos” lesz.”

„Olyan okos készülékeink vannak, amiket általában nem használunk ki az összes funkcióval együtt, és ezt sokszor jó okkal, indokoltan tesszük.” - Példaként említette, hogy van neki egy mosó- és szárítógépe, amit csatlakoztatni lehet a Wi-Fi-hez, hogy értesítést küldjön, ha kész a mosás. - „Erre szolgál a gép csipogása. Miért lenne szükségem rá, hogy az az értesítés megjelenjen a telefonomon?”

Az adattárolás iránti igény alacsony marad

A Western Digital gyakran hirdeti legújabb merevlemezeinek és SSD-inek magas kapacitását, és széles körű adattárolást biztosít különféle okoseszközökhöz. Azonban Ruben szerint az okos otthon adattárolási igényei alacsonyak maradnak.

Az okos világításnak nincs szüksége adattárolásra, és még azok a készülékek sem futtatnak elegendő kódot NAND flash-tárakra, amelyek kommunikálnak egy okostelefonnal.

Mivel a legtöbb eszközt valamilyen központi egységről vezérlik, nincs olyan, amelynek jelentős mennyiségű szoftvere növelné az adattárolási kapacitást - csak néhány alkalmazás, mint például a biztonsági kamerák, igényelnek sok helyi tárolást.

A set-top boxok kezdenek nagyobb adatképességet igényelni, ahogy egyre több alkalmazást adnak hozzájuk és hosszú távon az okos otthoni piac izgalmas újításokat fog hozni, amelyek javítják az életminőséget, és több adattárolást igényelnek majd.

Annak ellenére, hogy az eszközök száma szaporodik, szükség lesz valamiféle platformok és operációs rendszerek összevonására, hogy az eszközök együtt tudjanak működni.

A Samsung SmartThings nemrég bejelentette a harmadik féltől származó Matter hídak támogatását, hogy lehetővé tegye a nem Matter-eszközök integrálását a Matter ökoszisztémába, ezzel bővítve az eszközök kompatibilitási lehetőségeit a felhasználók számára. A cég beépíti a SmartThings Hub funkcionalitását a meglévő és új termékeibe, például a hangprojektorokba és okos TV-kbe is.

Ruben szerint olyan vállalatok, mint az Amazon és a Google, igyekeznek olyan tervezést kialakítani, amely kompatibilis sokféle különböző eszközzel, amelyeket hangutasítással lehet aktiválni.

Azt mondta, hogy az összes extrával és újítással, ami az új otthonokba kerül - ideértve a sajátját is, amelyet tavaly építettek -, jó lenne, ha minden központosítottabb és irányíthatóbb lenne. "Ez jelentősen javítaná a felhasználói élményt" - mondta.