A napenergiával működő generátorok közül eddig csak nagyon kevés érdemelte ki a közönség kifejezett figyelmét. Sok közülük büszkélkedhetett, hogy laptopokat, TV-ket vagy hűtőket működtet, azonban korlátozott teljesítményük miatt nem voltak alkalmasak vízforralók, mosógépek vagy légkondicionálók táplálására. A CES 2024 rámutatott arra, hogy az iparág túllépett ezeknek a korlátoknak a túloldalára, és az újabb egységek képesek teljesíteni azt az ígéretet, amely a nevükben rejlik.

hEcoFlow

Vessünk egy pillantást az EcoFlow Delta Pro Ultra nevű új modellre, a cég csúcskészülékére a teljes otthoni tartalékenergia-ellátás területén, amely 7,200 W teljesítményre képes. A vállalat szerint ez az egység elég erős ahhoz, hogy táplálja a ház egyik legmagasabb teljesítményű készülékét, a három tonnás központi légkondicionálót. Ráadásul, mivel moduláris a kialakítása, akár három ilyen egységet is hozzáadhatsz ugyanahhoz a házhoz, így a kumulatív teljesítmény elérheti a 21,6 kW-ot — és elegendő akkumulátorral akár összesen 90 kWh tárolókapacitást is biztosíthat.

A Solix, az Anker nagy akkumulátordivíziója, jelen volt a CES-en, hogy bemutassa új F3800 hordozható áramforrását. A vállalat 2023 nyarán lépett be a háztartásbeli akkumulátorok piacára, de még a hordozható kialakítású eszközök is képesek voltak átlépni a korábbi technológiai vagy teljesítménybeli korlátokat. A F3800 maximálisan 6,000 W teljesítményt képes leadni - ez a szám duplázható, ha két darabot vásárolsz -, elég ahhoz, hogy egy elektromos járművet gyorsan feltölts. És ami a legjobb, jelenleg 3,499 dollárért megvásárolható, ami attól függően, mennyi napelemmel párosítod, azt jelentheti, hogy a megtérülési szempontok kevesebb mint öt év alatt teljesülnek.

A Jackery, amely már régóta jelen van ezen a piacon, mindössze 3,300 dollárért kínálja a 2000 Plus modellt két 200 W-os napelemmel együtt. Ez a kisebb egység, ha megfelelő kiegészítőt használsz, beköthető a házad elektromos elosztó dobozába, és hasonlóan 6,000 W-os csúcs teljesítményre képes. Bár nem olyan erős, mint néhány versenytársa, az alacsony ár miatt nehéz ellenérveket találni, ha szeretnél belevetni egy pillantást ebbe a világba.

A napenergia rendszerek és akkumulátorok költségei az utóbbi években drámai mértékben csökkentek. Az Our World in Data statisztikái alapján láthatjuk, hogy a napelemek ára 2010-ben még 2,32 dollár volt watt-onként, míg 2022-re ez az érték mindössze 0,26 dollárra csökkent. A BloombergNEF jelentése szerint a lítium-ion akkumulátorok ára 2013-ban 780 dollár volt kilowattóra-ként, 2023-ra viszont 139 dollárra csökkent. És éppen ez a fejlemény vezetett ahhoz, hogy robbanásszerűen megnőtt a kereslet a házi akkumulátorok iránt.

Emma Ross, aki a Jackery kommunikációs részlegét vezeti, szintén egyetért abban, hogy a vásárlókat vonzza az árcsökkenés. Hozzátette, hogy az ár mellett a könnyű használhatóság is kulcsfontosságú, amely "a kényelem és környezetbarát jelleg tökéletes kombinációját" nyújtja. Az alacsony költség és az egyszerű telepítés lehetővé teszi, hogy ezek a rendszerek "kevesebb beruházást igényeljenek, mint más, nagyobb napelemes lehetőségek," így ez egy „kevésbé ijesztő” mód az óvatos újoncok bevonására.

A napenergia iparág széles körben készül, hogy megfeleljen a várható keresletrobbanásnak, amely az árak csökkenésével várható. Eric Villines, az Anker globális kommunikációs vezetője szerint jelenleg az az egyetlen akadály, hogy a legtöbb otthoni tulajdonos nem épít be energiatárolási megoldásokat a napenergia rendszerébe. "2022-ben az Amerikai Egyesült Államokban telepített otthoni napelem rendszerek mindössze tíz százaléka rendelkezett energiatárolási lehetőséggel, megakadályozva a lakástulajdonosokat abban, hogy védelmet biztosítsanak az áramkimaradások ellen" Ezen felül a vállalat felmérést készített a felhasználóknál, és kiderült, hogy a legtöbben vagy az ár magas volta miatt haboztak, vagy még azt sem tudták, hogy létezik ilyen opció.

Ezért remélhető, hogy a CES 2024-en bemutatott hardverek jelentős árcsökkenése segíthet leküzdeni néhány ilyen akadályt. Hiszen, míg néhány évvel ezelőtt egyes eszközök több tízezer dollárba kerültek, most már kevesebb mint a felükért megvásárolhatóak.  Az is elképzelhető, hogy ezek az eszközök a jövőben a befektetések előszobájaként szolgálnak majd a teljesebb otthoni akkumulátor rendszerek felé. És ez egy jó első lépés a nagyobb, és remélhetőleg fényesebb napenergia jövő felé.