A szlovén Kontront választotta ki a 2TDK annak érdekében, hogy új kommunikációs rendszert szállítson a Divača–Koper vasútvonalra, mintegy több millió eurós szerződés részeként.

aIllusztráció: Pexels

A Divača–Koper vasútvonal nagyon fontos szerepet játszik a Koper kikötőjének a szlovén és a szélesebb európai vasúthálózattal való összekapcsolásában. Annak érdekében, hogy javítsa a vasúti forgalomirányítás hatékony és biztonságos kommunikációját ezen a fontos útvonalon, Szlovénia Kontronja együttműködve testvérvállalatával, a Kontron Transportationnel, a globális vezetővel, ami a dedikált végponttól-végpontig kommunikációs megoldások szállításában, missziókritikus hálózatok számára, tervezni fogja, teszteli, üzembe helyezi és telepíti a Globális Mobilkommunikációs-Railway (GSM-R) rendszert. Ez a nyolc számjegyű eurós projekt várhatóan 2025 végére lesz befejezve.

A meglévő szlovéniai vasúti GSM-R hálózattal integrálódni tervezett rendszer a nyílt szakaszokon és alagutakban egyaránt biztosítani fogja a lefedettséget mind a fővonalon, mind a hozzá tartozó ellátási vonalakon. A GSM-R rendszerhez 11 bázisállomás lesz telepítve hat helyszínen, valamint 40 ismétlőbázisállomás 22 helyszínen a vasúti útvonal mentén. A projekt részeként Szlovénia Kontronja biztosítani fog antennákat, sugárzó kábeleket, a bázisállomások és ismétlők tápegység kábeleit a műszaki létesítményeken kívüli helyszíneken, valamint mérőberendezéseket, eszközöket és alkatrészeket, illetve az integrációt a meglévő GSM-R rádió alrendszerrel (BSS) és a maghálózattal (NSS), beleértve az összes frissítés végrehajtását is.

Kontron-ról

Szlovénia Kontronja vezető európai szolgáltató a smart, biztonságos és jobban összekapcsolt jövőre vonatkozó átfogó és nagyon megbízható megoldások terén. Széleskörű ICT megoldásportfóliójával különböző iparágak digitalizációját támogatva, valamint gyors és megbízható támogatást nyújtva, a Kontron jelen van több mint 50 országban világszerte. Ügyfélcentrikus megközelítése, saját termékek fejlesztése és több mint 1000 alkalmazottja 10 országban lehetővé teszi a csoport számára, hogy kielégítse a fejlett digitális környezetekkel kapcsolatos követelményeket. A megoldásai fontos szerepet játszanak a progresszív, jobban összekapcsolt, fenntartható és biztonságos társadalom fejlesztésében. A Kontron megbízható partner és felelős választás a digitális jövőben való előrehaladásban és növekedésben.

2TDK-ról

A 2TDK, a projektfejlesztési vállalat teljes egészében az állam tulajdonában van, és a második vágány fejlesztésének projektcége Ljubljanában. A vállalatot 2016 márciusában alapította a Szlovén Köztársaság Kormánya azzal a céllal, hogy minden szükséges tevékenységet elvégezzen mind a második pálya előkészítési és építési fázisában, mind a koncessziós szerződés időtartama alatt. A Divača–Koper vasútvonal második pályájának építéséről, kezeléséről és üzemeltetéséről szóló törvény elfogadásával (ZIUGDT), a 2TDK vállalat a második pályaprojekt beruházója lett, előkészítő munkákat végez, pénzügyi tervezést és minden szükséges építési munkát elvégzett, majd a konstrukció befejezése után a következő 45 évben az infrastruktúra kezelését fogja végezni.

Kontron Transportation-ről

A Kontron Transportation GmbH a küldetéskritikus hálózatok dedikált end-to-end kommunikációs megoldásainak globális vezető szállítója, amely személyre szabott megoldásokat kínál ügyfelei kommunikációs kihívásaihoz. A cég fókuszában a hang-, adat- és videóinformációk megbízható és biztonságos módon történő előállítása, átvitele és feldolgozása áll, hatékony és fenntartható módon. A fő termékportfólióban szerepel a GSM-Vasutak, az FRMCS (jövőbeni vasúti mobilkommunikációs rendszer), az MCx (kritikus fontosságú a nyilvános hálózatokon), a 4G/5G nyilvános hálózati megoldások és az adatfeldolgozásra összpontosító IIoT megoldások. A fő ügyfelek az európai vasutak és közlekedési üzemeltetők. A Kontron Transportation elősegíti a fejlődést a következő generációs széles sávú megoldások felé a kritikus fontosságú hálózatok terén, például az Európai Kutatási Kezdeményezés Shift2Rail társult tagjaként. A cégnek több mint 600 alkalmazottja van, 12 telephelye van Európa-szerte, és székhelye Bécsben található.