A Minőségirányítási Rendszerek (QMS) szoftvereinek fejlődése a minőségi komplikációk rögzítésétől az összes gyártási folyamatban beágyazott minőségi folyamatig terjed. A mesterséges intelligencia (AI) átalakítja a QMS szoftvereket, lehetővé téve a gyártók számára, hogy hatékonyabban zárják le a minőségirányítást, és elősegítsék a minőségi kezdeményezéseket a tervezéstől az ellenőrzésig terjedő gyártási életciklus során. A globális technológiai hírszerző ügynökség, az ABI Research szerint a gyártók jelentős bejelentésekre és mesterséges intelligencia funkciók kiadására számíthatnak a QMS szoftverek terén 2024-ben, a telepítések pedig 2025-ben indulnak.

aIllusztráció: iStock

"A QMS jelentős hatással bíró AI alkalmazásai közé tartozik az előrehaladott analitika és kockázatkezelés, a Javító és Megelőző Intézkedések (CAPA) automatizálása, a Hibamód és Hatás Analízis (FMEA) szerkesztése és az AI által támogatott statisztikai folyamatirányítás," magyarázza James Prestwood, az ABI Research Ipari és Gyártástechnológiai Elemzője.

A ComplianceQuest, az Intellect és a Dot Compliance QMS szoftver szolgáltatók az elsők között vannak, akik közvetlenül beépítik az AI-t megoldásaikba. Nagyobb szoftver szolgáltatók, mint például az ETQ, a PTC, a Rockwell Automation és a Siemens is fejlesztik az AI alkalmazásokat annak érdekében, hogy biztosítsák, hogy a stratégiai gyártási kihívások megoldásra kerüljenek, és jelentős háttér tesztelést végeznek.

Az AI átalakító hatása a QMS szoftverekre zárja a kört a minőségirányításban, folyamatos fejlődést elősegítve mind a termék, mind a gyártási folyamat területén. Prestwood arra a következtetésre jutott, hogy az üzemekben tapasztalható erős változásellenesség miatt a minőségügyi dolgozók kevésbé lesznek nyitottak az AI funkcionalitás felé, kivéve a háttér adatelemzési folyamatokat.

Ezek a megállapítások az ABI Research QMS Szoftver: AI Trendek és Piaci Hatás alkalmazási elemzés jelentéséből származnak. Ez a jelentés az ABI Research Ipari és Gyártástechnológiai kutatási szolgáltatásának része, amely kutatást, adatokat és ABI Insights-t tartalmaz. Az Alkalmazási Elemzés jelentések részletesen elemezik a fő piaci trendeket és tényezőket egy adott technológiai területen, elsődleges interjúk alapján.

Az ABI Research

Az ABI Research egy globális technológiai hírszerző ügynökség, amely egyedülálló módon helyezkedik el a technológiai megoldásszállítók és a végfelhasználó vállalatok közötti metszetben. „Mi olyan hidat képezünk, amely zökkenőmentesen összeköti ezt a két szegmenst, kizárólagos kutatást és szakértői iránymutatást nyújtva annak érdekében, hogy sikeres technológiai bevezetéseket hajtsunk végre, és olyan stratégiákat szállítsunk, amelyek beváltak az ügyfelek vonzásában és megtartásában.”