Az Internet of Things (IoT) iparág rohamosan növekszik. A Statista által gyűjtött adatok szerint a szektor 76%-kal nőtt 2019-től 2023-ig, és várhatóan 2030-ra közel 30 milliárd dollárra fog emelkedni.

aIllusztráció: iStock

Azonban ahogy egyre több eszköz lép a piacra, felmerülnek kérdések a smart technológiák biztonságával kapcsolatban. Különösen az emberek aggódnak amiatt, hogy személyes adataikat megosztják és megsértik a magánélethez való jogukat.

A fejlesztők és gyártók megfelelő termékteszteléssel csökkenthetik a biztonsággal kapcsolatos aggodalmakat. Ennek révén képesek hibákat feltárni és frissítéseket kiadni, amikor a malware továbbfejlődik. Ez megmentheti az IoT gyártókat a drága peres eljárásoktól, és segíthet enyhíteni a fogyasztók biztonsággal kapcsolatos félelmeit.

Előindítási tesztelés

A sikeres bevezetés előtti tesztelés döntő fontosságú minden olyan gyártó számára, aki azt reméli, hogy megfelel a biztonsági szabványoknak és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság által végzett tesztelésnek. A jelenlegi FTC irányelvek szerint minden gyártónak be kell építenie a biztonságot termékei tervezésébe és védelmi réteghez kell folyamodnia.

A gyártók saját maguk is tesztelhetik az IoT eszközöket az indítás előtt:

 • Tesztelési fázisok használata: A gyártóknak tesztsorozatot kell alkalmazniuk, hogy eszközeik egységteszten, integrációs teszten és rendszerteszten menjenek keresztül.
 • Tesztvezérelt fejlesztés: A rendszeres tesztelés kulcsfontosságú a biztonságos, megfelelő eszközök létrehozásakor. A végtermék tesztelése helyett alkalmazzon iteratív megközelítést, és rendszeresen tesztelje az IoT-eszközt a fejlesztés minden szakaszában.
 • Tesztelési eszközök: A fejlesztőknek és gyártóknak ismerniük kell az iparági tesztelési szabványokat. Jelenleg ez azt jelenti, hogy minden eszközt Stubs, Fakes és Mocks segítségével kell futtatniuk.

A tesztelés proaktív, iteratív megközelítése minimalizálja a termékek ismert vagy ismeretlen hibákkal történő piacra dobásának kockázatát. A gyártók, akik rendszeresen tesztelik termékeiket a fejlesztési fázis során, az eszköz éles bevezetése előtt észlelik a kisebb problémákat és a nagy hibákat. A fejlesztés során gyűjtött eredményeket továbbá használhatják a teljesítmény optimalizálására és értékes felhasználói visszajelzések generálására.

Biztonsági szabványok

Minden új terméknek meg kell felelnie a fogyasztóvédelmi törvényeknek, mielőtt a nyilvánosság elé kerülne. Ezeknek a teszteknek a sikeres teljesítése kritikus a bizalmat építő márkák számára az IoT eszközök terén. Ezért olyan nagy márkák, mint a Microsoft és az Okta, összefogtak, hogy egy többszereplős együttműködést alakítsanak ki a Világgazdasági Fórum (WEF) vezetésével. Eddig a közös munka az alábbi öt biztonsági követelményt állította fel az IoT technológia számára:

 • Univerzális alapértelmezett jelszavak megszüntetése
 • Rendszeres szoftverfrissítések
 • Biztonságos kommunikáció
 • Személyes adatok védelme
 • Sebezhetőségbejelentési irányelvek végrehajtása

Ezek a változások elősegíthetik az ISA/IEC 62443 sorozat kibővítését a kiberbiztonsági szabványok terén annak érdekében, hogy az iparági IoT (IIoT) olyan alapvető rendszertervezési gyakorlatokat hozzon létre, amelyek megvédik a fogyasztókat és a vállalatokat.

Azok a szereplők, akik a WEF követelményeit az ISA/IEC 62443-al összehangolva alkalmazzák, proaktív megközelítést fognak alkalmazni az IoT eszközök biztonságosítására egész életciklusuk során. A korábbi generációs eszközök védelmének érdekében rendszeres szoftverfrissítések tervezése kulcsfontosságú a fogyasztói bizalom megszerzése és az információbiztonság javítása szempontjából azokban az iparágakban, amelyek kihasználják az IoT technológiát.

Biztonsági tervek

A biztonsági szabványok alkalmazása a termékfejlesztés és -karbantartás során létfontosságú minden olyan vállalat számára, amely az IoT eszközök piacra dobását tervezi. Azonban sok vállalat még mindig egyértelmű biztonsági terv nélkül működik. Legalább egy információbiztonsági tervnek tartalmaznia kell a következő fontos részleteket:

 • A biztonsági vezérlők és szabványok hatásköre
 • Az érintett összes adat besorolása
 • Konkrét utasítások vészhelyzetek esetén
 • Vezetőségi célok jogsértés esetén
 • A nem megfelelés következményei

Ideális esetben a leendő IoT-fejlesztők olyan biztonsági csapatot fognak felvenni, amely az IoT megfelelőségre specializálódik. Ez biztosítja, hogy iparági szakértők kezelik az elvárásokat és az ISA irányelvekre hivatkoznak az új fejlesztések jóváhagyása előtt. Ez különösen fontos napjainkban, amikor egyre több vállalkozás használja az IoT-t az adatgyűjtésre.

Következtetés

Az IoT iparág gyorsan bővül. Azonban a gyártóknak, akik a legtöbbet akarják kihozni a fellendülésből, biztosítaniuk kell, hogy termékeik biztonságosak legyenek nyilvános használatra. Ez azt jelenti, hogy a fejlesztőknek követniük kell az ISA/IEC 62443 irányelveket és tanácsot kell kérniük olyan csoportoktól, mint a WEF. Ez védi és javítja az információbiztonságot, és évekre megőrizheti a fogyasztói bizalmat.