A Navitas Semiconductor bemutatta mesterséges intelligencia adatközpontokhoz készült technológiai útvonaltervét, amelynek célja, hogy akár háromszoros teljesítménynövekedést érjen el. Ennek a növekedésnek az a szándéka, hogy kielégítse a következő 12-18 hónapban várható mesterséges intelligencia energiaigényének exponenciális növekedését.

1Navitas Semiconductor

A hagyományos központi feldolgozóegységek (CPU-k) általában körülbelül 300 W-os tápegységet igényelnek, míg az adatközpontok váltakozó áramú (AC/DC) tápegységei általában 10 CPU vagy 3000 W (3 kW) működését teszik lehetővé. Jelenleg a NVIDIA 'Grace Hopper' H100 nevű nagy teljesítményű mesterséges intelligencia (AI) processzorok 700 W-os energiafogyasztást igényelnek egyenként. Várható, hogy a következő generációs 'Blackwell' B100 és B200 lapkák energiafogyasztása a következő évben 1000 W vagy annál nagyobb lesz.

A Navitas a növekvő energiaigény kezelésére most olyan szervertápegység-platformok fejlesztésébe kezdett, amelyek gyorsan növekednek 3 kW-tól maximum 10 kW-ig. A Navitas 2023 augusztusában bemutatott egy 3,2 kW-os adatközponti tápegység-platformot, amely a legmodernebb GaN technológiát használja a több mint 100 W/in3 teljesítménykimenetel és a 96,5% feletti hatékonyság eléréséhez. A Navitas most egy 4,5 kW-os platformot mutat be, amely a GaN és SiC anyagok keverékét használja a több mint 130 W/in3-es teljesítménysűrűség és a 97% feletti hatékonyság elérése érdekében. Ez a két platform már jelentős piaci figyelmet kapott, amit több mint 20 adatközponti ügyfélprojektum fejlesztése igazol, amelyekre az idei évtől kezdve milliókat várnak a GaN vagy SiC eladásaiból.

A Navitas bejelentette szándékát, hogy 2024 végére egy 8-10 kW-os tápegység-platformot indítson útjára annak érdekében, hogy 2025-re kielégítse a mesterséges intelligencia által támasztott energiaigényeket. A platform a fejlett GaN és SiC technológiák mellett a jövőbeli architektúrák fejlesztésével új ipari mérföldköveket állít fel a teljesítménysűrűség, hatékonyság és piaci bevezetési idő tekintetében. A Navitas jelenleg jelentős adatközponti ügyfelekkel dolgozik és azt várja, hogy teljesen beindítsa platformját 2024 negyedik negyedévében. Ez lehetővé teszi számukra, hogy 12-18 hónapon belül teljesítsék az energiaszükséglet háromszoros növekedését.

A Navitas egyedi adatközpont-tervezési központja olyan rendszertervezeteket fejleszt, amelyek megoldják a mesterséges intelligencia adatközpontok energiaigényének jelentős növekedését. Ezek a tervezetek az ügyfeleknek segítenek gyorsan és hatékonyan bevezetni a platformokat, hogy kielégítsék a gyors mesterséges intelligencia fejlesztések miatt felgyorsult piaci bevezetési követelményeket. A rendszertervezetek átfogó tervezési anyagokat foglalnak magukban, például alaposan tesztelt hardvereket, vázlatokat, alkatrészlistát, elrendezést, szimulációt és hardvertesztek eredményeit, annak érdekében, hogy optimalizálják az elsődleges tervezések pontosságát és segítsék a gyors bevételgenerálást.