A 60 méternél magasabb óriásbóják egy napon tiszta energiát termelhetnek, amelyet a helyi elektromos hálózatokba táplálnak be – de ennek megvalósítása nem olyan egyszerű, mint az óceán áramlásával együtt haladni. Az ötlet sikeres életben tartása érdekében minden az időzítésen múlik.

A svéd CorPower cég nemrég bejelentette, hogy befejezte az első kereskedelmi méretű úszógenerátor demonstrációs programját Észak-Portugália partjainál. A hat hónapos tesztidőszak alatt a CorPower háromemeletes C4 Hullámenergia-Átalakítója (WEC) négy nagy Atlanti vihart is kibírt, és alkalmazkodott a folyamatosan változó hullámok magasságához. Bár a végleges elemzés még folyamatban van, a CorPower szerint a technológia ígéretes új módot kínál a fenntartható jövő felé való átmenetre.

aCorPower

Ahogy azt a New Atlas magyarázza, a CorPower C4 alapvető elmélete viszonylag egyértelmű. Miközben levegővel töltött alváza a gördülő hullámok mentén billeg, egy belső rendszer a fel-le mozgást forgási erővé alakítja az energiatermelés érdekében. Ugyanakkor egy feszített, belső pneumatikus henger valós időben reagál a hullámfázisokra – mozgásának enyhe késleltetése a hullámok mögött felerősíti a bója billegését, így még nagyobb energiatermelést hoz létre. A CorPower szerint ennek a rendszernek a használata akár 300 százalékkal növelheti az energiatermelést.

De mi történik akkor, amikor a tenger előre láthatólag zavarosabbá válik, ahogy ez az eset a viharok során történt, melyek majdnem olyan magas hullámokat hoztak létre, mint maga a C4? Ilyenkor a pneumatikus henger kikapcsolja aktív vezérlését, hogy a gép "átlátszó" módba lépjen, ilyenkor egyszerűen kibírja a kedvezőtlen tengeri körülményeket, amíg ismét cselekvésre kerül a sor. A CorPower ezt a „tuning and detuning" funkciót a szélgenerátorokhoz hasonló rendszerek működéséhez hasonlítja, amelyek a környező időjárási viszonyokra reagálva állítják be a lapátok dőlését.

A CorPower csapata azt állítja, hogy a C4 teszt során akár 600 kW csúcsteljesítmény előállítását is rögzítette, bár úgy vélik, hogy a jelenlegi verzió képes lehet ezt akár 850 kW-ra is növelni. Bár ez önmagában nem sok egyetlen tengeri szélgenerátor több megawattos tartományához képest, a CorPower terve az, hogy végül több ezer hatékonyabb WEC gépet helyezzenek üzembe, hogy sokkal erőteljesebb generátort hozzanak létre. Ha egy farmot 20 gigawatt energia előállítására képes felnagyítani, a bóják megawattóránként 33-44 dollár közötti árat kínálhatnak. Ez elég vonzó a befektetők számára, különösen, ha a C4 vízi energiaforrása gyakorlatilag a hét minden napján, 24 órában működik, ellentétben a szél- vagy napenergiával.

Jelenleg azonban 20 gigawatt elérése több mint 20 000 bóját igényelne, így egy gazdaságosabb és hatékonyabb bójarendszer feltétlenül szükséges, mielőtt bárki is látná ezeket a kanárisárga szerkezeteket a nyílt óceánokon lebegni. A CorPower úgy tűnik, magabiztos abban, hogy elérheti ezt, és a következő tervezett lépésük egy új kísérleti fázis, amelyben több C4 bóját helyeznek üzembe.