Az európai fejlesztő és gyártó, a Voltfang, nemrégiben kiadott egy tanulmányt „A zöld akkumulátor-tároláson keresztül erős Európa” címmel. Ez a jelentés a vállalatok és iparágak számára tervezett nagy teljesítményű zöld energia-tároló rendszerek fejlesztésére és gyártására összpontosít. A Voltfang elemzése azt mutatja, hogy a fenntarthatóság nemcsak erkölcsi kötelesség, hanem vállalatok és a gazdaság számára is létfontosságú követelmény. A Voltfang 2023-ban készített fenntartható tárolási megoldásainak gyártása másodlagosan felhasznált elektromos autóakkumulátorokból közel 200 tonna CO2-egyenérték megőrzéséhez és több mint 270 tonna kulcsfontosságú nyersanyaghoz vezetett.

oIllusztráció: iStock

Az Fraunhofer Napenergia Rendszerek ISE Intézet által végzett becslések alapján úgy vélik, hogy Németország 2030-ra becsült 100 GWh elektromos tárolókapacitásra lesz szüksége, majd 2045-re becsült 180 GWh-ra. Az energia tárolás globális kereslete 2030-ra becsült 1 TWh-ra emelkedik, ezzel együtt járó értéke Európában csaknem 250 milliárd euró. A Voltfang szándéka, hogy 2030-ra 900 MWh gyártókapacitást érjen el.

A Voltfang által tett állítások szerint jelenleg jelentős mértékben támaszkodunk Kínára az akkumulátoranyagok terén. Ezért az európai gyártás létesítése kritikus eleme az európai stratégiai versenyképesség erősítésének. Németországban egy teljes értéklánc kiépítésére és fenntartására van szükségünk. A nyersanyagokat kitermelni, gyártani és újrahasznosítani kell ebben a folyamatban. A másodlagos felhasználás és az anyagok újrahasznosítása révén csökkentjük harmadik országok iránti függőségünket és a termeléssel kapcsolatos CO2-kibocsátást. Ez biztosítja az ellátási lánc stabilitását, és erősíti a régiót és Európát a válságok idején.

A Voltfang elemzése azt mutatja, hogy lehetséges az akkumulátorok gyártása Európában. Jelenleg a vállalat tárolási megoldásainak 93 százalékát helyi és nemzeti piacokon működő beszállítóktól szerzik be, ezen megoldások 16 százalékát közvetlenül az Aachen régióból. Mindazonáltal hardver korlátok miatt előfordul, hogy alkatrészeket külföldi forrásokból szereznek be. A Voltfang szándéka, hogy a jövőben a beszállítóival kapcsolatos kellő gondossági rendszert vezessen be, hogy garantálja a fenntartható és etikus értékek tiszteletben tartását.

A vállalat szerint a fenntartható gyakorlatok átvétele számos előnnyel jár. Ösztönözhető az innováció, munkalehetőségek teremthetők, az iparágak fenntarthatósága garantálható. Ezenkívül elősegítheti Európa klímasemleges kontinenssé válását. Ez a korábban irreálisnak tartott cél ma már elérhető.