A Sunmaxx PVT, egy vállalat, amely specializálódott fotovoltaikus-termikus modulok (PVT) tervezésére és gyártására, nemrégiben felavatta az egyik legnagyobb gyártóüzemet a világon a PVT modulok számára. A létesítmény a németországi Drezda közvetlen közelében található. A jelenlegi gyártóüzemnek 50 megawatt (MW) kapacitása van, ami évente 120,000 fotovoltaikus-termikus (PVT) modul gyártásának megfelel. Az üzem célja az, hogy közösen ösztönözze a helyi értékteremtés létrehozását, a környezetbarát jövő előmozdítása és a stratégiai és technológiai függetlenség elérése érdekében.

1Forrás: Sunmaxx

A drezdai tiszta technológiájú startup teljes dekarbonizációt szeretne elérni az épületek, kerületek és ipari területek energiaszolgáltatásában a PVT moduljaik felhasználásával. A Sunmaxx PVT az egyetlen globális gyártó, amely integrálja a MAHLE csoport autóipari részlegének hőkezelési technológiáját a legkorszerűbb napelemes technológiával. Ennek a kombinációnak köszönhetően lehetséges volt olyan PVT modulok létrehozása, amelyek a legnagyobb hatékonysággal és teljesítménnyel bírnak. Ez a technológia, amelynek tanúsított teljes hatékonysága 80%, azt jelenti, hogy előrelépés történt a következő generációs magas hatékonyságú napelem modulok terén. A Sunmaxx modul eltér a hagyományos szoláris-termikus technológiáktól a sajátos működése miatt.

Michael Kellner, a Szövetségi Gazdasági és Klímaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint Németországban az új és kreatív napenergia-termelési módszerek megjelenése, amelyek mind a hő, mind az elektromos energia előállítását integrálják, pozitív fejlemény. Szerinte a cél az, hogy egy erős és úttörő tiszta technológiai szektort fejlesszenek ki, lehetőleg az összes gyártási folyamatot átfogva. Bár az abszolút önellátás nem szükséges, fontos, hogy folyamatos és megbízható szinten tartsuk az ipari termelést. Olyan vállalatok, mint a Sunmaxx PVT, úttörő innovátorok, akik kulcsfontosságú szerepet játszanak a környezetbarát technológiák területén áthidalva az szakadékot.

A Sunmaxx szerint a vállalat több évvel jár el az idegen versenytársak előtt a technológiai fejlesztés terén. Az előnyünk fenntartása és egy teljesen európai termék biztosítása érdekében fontos, hogy teljesen működőképes ökoszisztémát hozzunk létre Európában. Európa sikere az innovációk képességében és az előrehaladott technológiák gyors terjesztésében rejlik. Ezért a fő hangsúlyt az olyan technológiák előrehaladására és támogatására kell helyezni, amelyek korszerű megközelítést mutatnak és értéket generálnak regionális szinten. Emellett a specializált partnerek hálózatának bővítése és növekedése tükrözi a Sunmaxx PVT moduljainak magas keresletét. Már most a modulok széles körben hozzáférhetők Németországban. A szervezet három gigawatt maximális termelési kapacitását képzeli el. A Sunmaxx befektetői a TGFS-Technologiegründerfonds Sachsen és a MAHLE New Ventures.