A Siemens befejezte a munkát egy 200 kWp teljesítményű napelem farmon a Yorki Egyetem számára, mely az egyetem új Biztonságos Autonómia Intézetében található, mint egy 1,5 millió fontos kutatási projekt része.

aForrás: Siemens

Az Egyesült Királyság Kutatási Partnerségi Befektetési Alap (UKRPIF) finanszírozásával a projekt lehetővé teszi az intézet kutatási képességeinek fejlesztését és tesztelését a napelem-mezők ellenőrzésére és karbantartására szolgáló robotok és más autonóm rendszerek számára.

A napelem farm "élő laboratóriumot" hoz létre az intézet számára, hogy betekintést nyújtson a napelem farmok tulajdonosainak és üzemeltetőinek, hogy hogyan lehet legjobban integrálni a robottechnológiát a területen. Lehetővé teszi azt is, hogy az intézet 2025-re nettó nulla energiaigényűvé váljon, és az épület várható napi 600 kWh-s felhasználásának több mint 80 százalékát termelje meg.

A Siemens csapata tanácsadási szolgáltatásokkal segítette a napelem-mezők tervezését, beüzemelését és optimalizálását az intézet kutatásainak részeként használt robottechnológia számára, valamint adatgyűjtési rendszer létrehozását a panelek számára, amelyek az intézet kutatási projekteket támasztják alá.

A farm több mint 1 400 négyzetmétert foglal magában, különböző panelkonfigurációkból áll, beleértve a statikus talajtelepítéseket és egy napkövető tömböt. Néhány napelemet az intézet épületének oldalára és tetőszerkezetére is felszereltek, hogy széles körű telepítési pozíciókat érjenek el, mint épületbe integrált fotovoltaikus panelek (BIPV).

Ez egyike a kilenc olyan projektnek, amelyek az UKRPIF közel 19 millió fontos finanszírozásának köszönhetően javítják a környezeti fenntarthatóságot.

Faye Bowser, a Siemens Felsőoktatási Főosztályának alelnöke azt mondta: "Az egyetemek, mint a tudás és innováció központjai, egyedülállóan helyezkednek el a klímaváltozással kapcsolatos aggodalmak kezelésében. A napelem farm révén az egyetem értékes betekintést nyer a robottechnológia használatának javítására a fenntartható energiatermelés jövőjének irányításában. Örömmel dolgoztunk együtt velük ennek a projektnek a megvalósításán, miközben szélesítjük az ilyen innovatív technológiák integrációját mindennapi életünkbe."

Professor Miles Elsden, a Biztonságos Autonómia Intézet igazgatója hozzátette: "A robotika, az autonóm rendszerek és az AI potenciálisan átalakíthatják azt a módot, ahogyan a jövőben élünk, utazunk és dolgozunk. Azok integrálása a megújuló energia termelésével végül is kulcsfontosságú szerepet fog játszani az úton a nettó zéró felé.

"Ez az innovatív kutatási projekt fontos mérföldkő az intézet számára, mióta idén év elején megnyitottunk, és megerősíti elkötelezettségünket az egyetemi fenntartható energiaforrások beszerzése iránt."

A napelem-mezőket a LYNX Sustainable Solutions Ltd. telepítette. A Biztonságos Autonómia Intézet egy új kezdeményezés a Yorki Egyetemen, amely biztonságkritikai megközelítést alkalmaz a robotika és a kapcsolt autonóm rendszerek tervezésében, fejlesztésében és tesztelésében. Az intézményt 2022 nyarán kifejezetten erre a célra tervezett létesítményként adták át, és több mint 100 kutatónak nyújt lehetőséget együttműködésre és tesztelésre számos tudományterületen.

Siemensről

A Siemens AG (Berlin és München) vezető technológiai vállalat, amely ipari, infrastrukturális, közlekedési és egészségügyi területre összpontosít. A hatékonyabb erőforrásokat felhasználó gyáraktól az ellenálló ellátási láncokon, az okosabb épületeken és hálózatokon, a tisztább és kényelmesebb közlekedésen át egészségügyi szolgáltatásokig a vállalat valós értéket teremt ügyfelei számára. A valós és a digitális világok összekapcsolásával a Siemens lehetővé teszi ügyfeleinek, hogy átalakítsák iparaikat és piacaikat, segítsen nekik az emberek mindennapi életének átalakításában. A Siemens többségi tulajdonában van a nyilvánosan jegyzett Siemens Healthineers vállalatnak, amely globális vezető egészségügyi technológiai szolgáltatóként alakítja az egészségügy jövőjét.