A STMicroelectronics bemutatta az ASM330LHBG1 modult, amely egy 3-tengelyes gyorsulásmérőt és egy 3-tengelyes giroszkópot kombinál autóipari alkalmazásokhoz. A modul tartalmaz egy biztonsági szoftverkönyvtárat, így megfizethető választás funkcionális biztonsági alkalmazásokhoz. Az ASM330LHBG1 inerciális modulok AEC-Q100 Grade-1 minősítést kaptak, ami azt jelenti, hogy széles -40°C és 125°C közötti hőmérsékleti tartományban használhatók. Ez ideálissá teszi őket a motorháztető közelében vagy közvetlen napsugárzásnak kitett helyeken történő használatra.

1Forrás: STMicroelectronics

A modulok kivételes pontosságot és megbízhatóságot biztosítanak különböző rendszerekhez, beleértve a járműnavigációt, a karosszéria elektronikáját, a vezetői segítséget és a fejlett autonóm vezetési rendszereket. A gyakori alkalmazások közé tartozik a pontos helymeghatározás a navigációs rendszerekben, a digitálisan stabilizáló kamerák, a lidarok és a radarok, valamint az aktív felfüggesztésben, az ajtómodulokban, a jármű-mindenhez (V2X) alkalmazásokban, az adaptív világításban és a mozgás által aktivált funkciókban.

Az ASM330LHBG1 rendelkezik az ST gépi tanulási magjával (MLC) és programozható véges állapotgépével (FSM), lehetővé téve az mesterséges intelligencia (AI) algoritmusok végrehajtását a szenzorban. Ez a képesség intelligens funkcionalitást kínál, miközben minimális energiafogyasztást biztosít. Ez az IMU úgy van kialakítva, hogy ugyanazokat a csatlakozókat használja, mint az ST autóipari IMU-i, és ugyanazzal a regiszterkonfigurációval is rendelkezik. Emellett alacsonyabb üzemi hőmérsékleti tartományt biztosít, ami sima frissítést tesz lehetővé.

Továbbá, a modulok integrált hőmérséklet-szabályozást biztosítanak, garantálva a stabilitást széles körű munkakörülmények között. Emellett szinkronizált kimenetet kínálnak hat csatornával a haladó algoritmusok pontosságának javítása érdekében. Ezenkívül a készülék I²C, MIPI I3C és SPI soros interfészeket kínál, valamint okos programozható megszakításokat. Tartalmaz egy 3 KB-os FIFO-t is, amely leegyszerűsíti az érzékelőadatok kezelését, csökkentve a gazdagép processzorának terhelését.

A szoftvert függetlenül tesztelték és validálták az ISO26262 szabvány teljesítése érdekében. A biztonsági előírásoknak való megfelelés érdekében két ASM330LHBG1 modult használva redundanciát tesz lehetővé. Ez a kombináció általános célú hardveren alapul, és kielégíti a Safety Element out of Context (SEooC) követelményeit, valamint lehetővé teszi a rendszer tanúsítását akár Automotive Safety Integrity Level B (ASIL B) szintig. Ez a könyvtár szoftvert kínál a szenzormodul konfigurálásához, annak megfelelő működésének ellenőrzéséhez az adatgyűjtés előtt, valamint az adatgyűjtés kezeléséhez a szenzormodulból. Ezeknek a lépéseknek mindegyike hibakóddal van összekapcsolva, amely megerősíti, ha hibát azonosítanak. Ez a módszer, amely két azonos szenzort tartalmaz, redundanciát kínál, mivel két különböző érzékelési forrásból származó adatok összhangját ellenőrzi.